Slim gebruik van groene energie met OpenRemote

Foto: Pixabay

Er zijn grote ambities van gemeente Arnhem als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot in de stad. Dat wil die samen doen met de inwoners en de ondernemers van de stad.

De gemeente heeft daarbij OpenRemote’s open source Internet of Things (IoT) oplossing gekozen. Met dit energie management systeem kan de gemeente inzien hoe de aangesloten energie systemen van regionale leveranciers presteren en ze automatiseren.

Kleefsewaard

In het project worden zonnepanelen en windturbines, auto laadpalen, walstroom voor schepen, en een grote batterij, gekoppeld. Deze worden vervolgens via een web applicatie inzichtelijk gemaakt en gestuurd. De zonne- en windenergie, gaat geproduceerd worden op de Kleefsewaard (ipkw), een industriegebied ten oosten van de stad, in een samenwerking met share NRG. Deze wordt vervolgens gebruikt door Walvoorzieningen Nederland voor het laden van schepen aan de kade en door Allego voor het laden van elektrische auto’s in de stad.groene energie

Status van alle systeem componenten te allen tijde inzien

Om de lokaal opgewekte groene energie zo goed mogelijk te benutten, heeft gemeente Arnhem een energie management oplossing nodig. Die moete zowel in staat zijn om te voorspellen hoeveel er opgewekt gaat worden, alsook om het gebruik van de laadsystemen in combinatie met een aanvullende batterij (Super B) te optimaliseren. Met de applicatie, gebouwd in het open source IoT platform van OpenRemote, kunnen de energiemanagers en de onderhoudsploeg de c.

IoT oplossing

“Dankzij onze flexibele IoT oplossing kunnen we uiteenlopende communicatie protocollen koppelen in één overkoepelend platform. Dat betekent dat we alle onderdelen van het gedistribueerde energie systeem op de Kleefsewaard in een centraal systeem kunnen beheren. Door weerdata toe te voegen kunnen we accuraat voorspellen hoeveel energie er opgewekt zal worden. Hiermee kan de applicatie een optimalisatie routine doorlopen waarna commando’s gestuurd worden naar de laadsystemen en de batterij om zo de groene energie zo goed mogelijk te benutten,” Pierre Kil, CEO van OpenRemote.

Slimme systeem optimalisatie

Het platform is in staat om elektriciteitsopwekking, consumptie en de schadelijke uitstoot voor de komende vierentwintig uur te voorspellen. Die data wordt ingezet om de optimale momenten te kiezen om de batterij op te laden of te ontladen. Ook helpt het om te bepalen hoeveel elektriciteit nu het beste in het laden van de auto’s gestoken kan worden, rekening houdend met het aangegeven minimum.

Dashboard

De applicatie heeft een dashboard waarin energiemanagers de besparing van schadelijke uitstoot en de financiële besparingen door de optimalisatie routine live kan volgen. Op de rapportage pagina worden key performance indicatoren getoond die belangrijk zijn voor het project. Het zijn bijvoorbeeld zelf-consumptie (deel van de opgewekte energie die direct lokaal gebruikt worden) en autarkie (deel van de energie consumptie die door lokale groene energie geleverd wordt). Gebruikers van het systeem krijgen automatisch bericht wanneer er zich abnormaal gedrag voordoet, zoals beschreven in automatiseringsregels, met daarin de eerste analyse van de mogelijke oorzaak.

New Energy Made in Arnhem

“Momenteel ontwikkelen we onze eigen op maat gemaakte oplossing voor New Energy Made in Arnhem, met actieve ondersteuning van verschillende Arnhemse leveranciers en het OpenRemote team. Het eindresultaat zal een slim energie management systeem zijn dat perfect past bij onze specifieke systeem componenten en rapportagebehoeften. Bovendien kunnen we het systeem in onze eigen beveiligde omgeving draaien. De applicatie wordt essentieel in het faciliteren en verbeteren van de werkzaamheden van zowel onze energiemanagers als het onderhoudspersoneel,” vertelde Peter Swart, Programma manager Energie bij gemeente Arnhem. Kijk hier naar de video van New Energy Made in Arnhem.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden