Herdenking van Slag om Arnhem 2020

Monument op Airborneplein
Monument op Airborneplein
Foto: Wikipedia.nl

Vrijdag 18 september herdenken we de Slag om Arnhem die 76 jaar geleden plaatsvond. Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei, spreekt tijdens de herdenking.

“Sta stil, doe het thuis, vertel het verhaal aan uw kinderen,” aldus burgemeester Marcouch.

Uiterst waakzaam voor het coronavirus

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Omdat we nog steeds uiterst waakzaam moeten zijn voor het coronavirus missen we dit jaar voor het eerst onze geliefde veteranen en kunnen wij niet met z’n allen schouder aan schouder staan in de Berenkuil en aan de voet van de brug. Maar natuurlijk herdenken we, want vrijheid is ons leven. Sta stil, doe het thuis, vertel het verhaal aan uw kinderen, praat erover op school, bezoek het museum en hang de maroon rode vlag uit als symbool voor onze gedeelde geschiedenis, voor vrijheid, en om onze dankbaarheid te laten zien.’

Beleef de herdenking

Op verschillende plekken in de stad zoals het Stadhuis, Huis der Provincie, en Musis wordt  Bridge to Liberation -screen experience- uitgezonden. Ook is er op deze locaties een voor- en naprogramma met onder andere Francis Broekhuijsen, Nazmyie Oral en een evacué. Inwoners en organisaties zijn hiervoor uitgenodigd, maar er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar. Deze zijn kosteloos. We nodigen mensen uit om zich aan te melden. Vanwege corona is vooraf aanmelden noodzakelijk.De gemeente nodigt mensen uit hun interesse kenbaar te maken. Dit kan door voor 7 september een e-mail te sturen naar [email protected] met daarin jouw contactgegevens vermeld en van de persoon die je graag mee zou willen nemen (maximaal 1 persoon). Je hoort dan uiterlijk op 14 september of je bij het programma aanwezig kunt zijn en op welke locatie je verwacht wordt.

Iedereen kan bloem of krans leggen bij monument in de Berenkuil

De herdenking in de Eusebius en de Berenkuil is voor genodigden. Op 18 september is het voor een ieder mogelijk om tussen 10.00 en 16.00 uur een bloem of krans te leggen bij het monument in de Berenkuil. Marcouch: ‘Ik ben blij dat het ons toch gelukt is om in de stad kleinschalige samenkomsten te organiseren zodat wij met in achtneming van de coronarichtlijnen elkaar kunnen ontmoeten om samen stil te staan bij vrijheid en het verhaal waarmee wij zijn vergroeid en ons zo tekent.’

TV Gelderland

De hele herdenkingsavond met de bijeenkomst in de Eusebius, de ceremonie in de Berenkuil en Bridge to Liberation -screen experience- wordt live uitgezonden door TV Gelderland en via livestream op bridgetoliberation.nl.

Gerdi Verbeet en Hans Goedkoop

Speciaal genodigden en sprekers tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius zijn Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei, en Hans Goedkoop, bekend als presentator van onder andere televisieprogramma Andere Tijden. Maar hij is ook deskundige en kind van ouders die de oorlog meemaakten. Bij die dienst in de Eusebius en de kranslegging in de Berenkuil zijn ook de ambassadeurs vanuit Australië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten en Duitsland aanwezig.

Tentoonstelling Arnhem Boys

Naast de herdenkingsdag op 18 september is er tot half oktober op vier plekken in Arnhem (voor de Eusebiuskerk, Jacob Groenewoud Platsoen, Ooststraat/ John Frostbrug, Plantsoen tussen Jansbinnen- en Jansbuitensingel) de outdoor tentoonstelling Arnhem Boys te zien. Arnhem Boys bestaat uit aachtentwintig portretten van veteranen die vochten tijdens Slag om Arnhem, met een terugblik van de geportretteerde veteranen op september 1944. De portretten zijn gemaakt door de Britse fotograaf Richard Jopson.
De tentoonstelling was in 2019 ook te zien in park Hartenstein achter het Airborne Museum. Nu is de tentoonstelling verbonden aan de rondwandelingen van de Airborne Stories app. Deze app is gratis te downloaden en biedt een groot aantal audioverhalen die het Arnhem van 1944 tot leven brengen. Ook in de gemeenten Ede, Renkum en Overbetuwe is een outdoor tentoonstelling te zien waarbij diverse verhalen van de Slag om Arnhem worden verteld. De tentoonstellingen worden onderling verbonden met een route en vertellen samen het Airborne verhaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen