Gemeente publiceert Wob-verzoeken via internet

Foto: Gemeente Arnhem

Via de website wob.Arnhem.nl worden alle Wob-verzoeken die sinds 1 april 2020 bij de gemeente Arnhem zijn ingediend en afgehandeld gepubliceerd. Naast het Wob-verzoek zelf, worden ook de beantwoording en daarmee de achterliggende stukken gepubliceerd.

Het beschikbaar stellen van deze informatie past in de strategie van de gemeente om steeds meer informatie via zogenaamde open data beschikbaar te stellen.

Open en transparant

Verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen: “Als gemeente willen we graag open en transparant te werk gaan. Toch lukt dat niet altijd naar alle tevredenheid. Daarom is er voor iedereen de mogelijkheid om informatie op te vragen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur, kortweg de Wob. Omdat deze informatie voor iedereen openbaar is hebben we besloten deze Wob-verzoek online te publiceren. Uiteraard met inachtneming van de privacy en de geldende AVG-regels.” De informatie is terug te vinden op de website wob.Arnhem.nl.

Ongeveer negentig Wob-verzoeken per jaar

Jaarlijks ontvangt de gemeente diverse Wob-verzoeken van bewoners, belangengroepen, bedrijven en pers. Over de periode 2016 tot en met 2019 ging het in totaal om ongeveer 350 Wob-verzoeken. Dat zijn er gemiddeld negentig per jaar. Vanwege praktische redenen zoals de hoeveelheid werk die ermee gepaard is, is besloten om Wob-verzoeken vanaf 1 april 2020 te gaan publiceren.

Steeds meer gemeentedata openbaar

De gemeente stelt al enige jaren via de website opendata.arnhem.nl allerhande data beschikbaar voor eenieder die daar interesse in heeft. Wethouder Jan van Dellen is enthousiast over deze werkwijze en wil de komende periode nog meer data openbaar maken: “Als gemeente beschikken we over een hoop data. Of het nu gaat om de bezettingsgraad van de gemeentelijke fietsenstallingen, een overzicht van alle bomen in de stad of waar welke monumenten staan in onze stad. Er is een schat aan informatie beschikbaar voor iedereen. Tegenwoordig zijn er veel handige mensen of organisaties die er de prachtigste toepassingen van kunnen maken. Die nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de website of in contact te treden met één van onze collega’s van het Open Data team.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen