Verhuisplannen Ayasofya-moskee van Klarendal naar de Westervoortsedijk

Foto: Gemeente Arnhem

Het college van burgemeester en wethouders is bereid om mee te werken aan de verhuizing uit Klarendal van de Ayasofya-moskee. De Islamitische Unie, gebruiker van de moskee, is al jaren op zoek naar nieuwe huisvesting.

Nieuwe huisvesting is nodig omdat de huidige moskee aan de Sonsbeeksingel niet meer voldoet. Die is te krap, heeft onvoldoende parkeerplaatsen en geen uitstraling.

Plannen in grote lijnen uitgewerkt

De Islamitische Unie heeft haar plannen in grote lijnen uitgewerkt. Zo heeft zij het voornemen om naast gebedsruimtes ook ruimtes te creëren voor vergaderen en ontmoeten. Verder is er de wens om een minaret (slanke toren) te bouwen. De plek die nu in beeld is voor een nieuw te bouwen moskee is een kavel aan de Westervoortsedijk ter hoogte van het kruispunt met de Nieuwe Kade.

Bezoekers

Het aantal bezoekers voor de nieuwe moskee wordt geschat op 300 tot 350 op een vrijdag. Dat is de dag dat er wordt opgeroepen tot gebed. Op speciale dagen kan dat oplopen tot 450 tot 500. De plannen van de Islamitsche Unie houden rekening met het creëren van parkeerplekken voor zowel de auto als de fiets op het eigen terrein.

Kansrijk

Verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp erover: “De moskee is al jaren op zoek naar nieuwe huisvesting. Deze plek is op de grens van bedrijventerrein RijnPark en de in ontwikkeling zijnde woonwijk van het Nieuwe Kadekwartier. Dit is een kansrijke optie die we graag willen uitwerken.”

Stap voor stap

Een eerste stap die nu wordt voorbereid is het sluiten van een reserveringsovereenkomst. Die gaat tussen de gemeente en de financier van de moskee, de stichting Nederlandse Moskeeënbouwen en Ondersteunings Gemeenschap (NMOG). In deze overeenkomst wordt vastgelegd dat de gemeente en NMOG van plan zijn om op deze plek een moskee te willen bouwen. Na het sluiten van de reserveringsovereenkomst wordt een officiële procedure gestart. Dan is om de bestemming van deze kavel te wijzigen. Op de huidige plek geldt namelijk een bedrijven bestemming. Echter voor een moskee is een maatschappelijke bestemming nodig.
Meer informatie is te lezen op www.arnhem.nl/moskee.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden