Subsidieregeling gemeente voor aanschaf van luchtmeters

Foto: Pixabay

Om de Arnhemse luchtkwaliteit nog beter in beeld te brengen, heeft de gemeente een subsidieregeling in het leven geroepen. Arnhemmers die een luchtmeter aanschaffen en de meetgegevens beschikbaar stellen, krijgen een deel van de aanschafkosten vergoed.

Het gaat om een vergoeding van €17,50 per meter. In totaal is er voor deze regeling €10.000 beschikbaar. Dat komt neer op ruim 570 luchtmeters.

Luchtkwaliteit verbeteren

De Arnhemse luchtkwaliteit moet beter. Daarom is er door de gemeente een plan gemaakt om de luchtkwaliteit in Arnhem te verbeteren. Onder andere is er de invoering van de milieuzone voor vervuilende auto’s. Ook is er het verplicht gebruik van walstroom door schepen in plaats van dieselaggregaten zijn daar voorbeelden van.

Burgermeetnet

Een ander onderdeel van dit plan is om met hulp van Arnhemmers de gegevens over de luchtkwaliteit beter in beeld te brengen. Dit zogenaamde burgermeetnet, is een aanvulling op het gemeentelijke meetnet. Hierdoor komt er een nog beter en fijnmaziger beeld van de luchtkwaliteit in de stad. Het burgermeetnet wordt in samenwerking met de GGD en het RIVM opgezet. Op dit moment is op de website ‘Samen meten aan luchtkwaliteit’ actuele informatie te vinden over de luchtkwaliteit in ons land.

Terugwerkende kracht

Samen met de Gelderse Natuur en Milieu Federatie is in februari 2020 een eerste bijeenkomst geweest voor de opzet van een Arnhems burgermeetnet. Daarin is ook samenwerking gezocht met het Luchtdata-project van de Stichting Arnhems Peil. Deelnemers van deze projecten die al een luchtmeter hebben aangeschaft komen ook in aanmerking voor de subsidie. Zij zullen actief worden benaderd over het aanbod.

Subsidie aanvragen

Vanaf half juni kunnen Arnhemmers die subsidie willen aanvragen daarvoor terecht op de website van de gemeente Arnhem.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden