Waterstofpioniers uit Arnhem laten iedereen waterstof beleven

Waterstofstep
Foto: Alles over Waterstof

Gemeente Arnhem en provincie Gelderland willen meer dan 90 waterstofauto’s in en om Arnhem laten rijden met het project H2-Drive.

En er gebeurt meer. Zo laat het Arnhemse bedrijf Alles over Waterstof zoveel mogelijk mensen de veelzijdigheid van waterstof zélf beleven. Arnhem is dé pioniersstad voor waterstofmobiliteit. Regionale organisaties ontwikkelen diensten en producten rondom waterstof voor een schonere wereld.

Mensen zelf mogelijkheden laten ervaren

Alles over Waterstof richt zich op drie zaken. Dat zijn: het factchecken van waterstofnieuws, het begeleiden van mkb’ers in hun overstap naar het gebruik van waterstof en het organiseren van zogeheten waterstofexperiences. Hierbij maken mensen hands-on kennis met waterstof. Frank Mietes, medeoprichter van Alles over Waterstof, heeft een duidelijk doel voor ogen: “Zoveel mogelijk mensen zelf laten ervaren wat waterstof allemaal te bieden heeft. Dit doel is ontstaan toen wij ontdekten hoeveel potentie waterstof als energiedrager heeft. Met name voor mobiliteit, maar ook op gebieden waar je het niet direct van verwacht.”

Van waterstofstep tot waterstofbarbecue

Naast het tonen van waterstofauto’s aan het publiek, gaat Alles over Waterstof ook een stapje verder tijdens de experiences. Zo ontwikkelden ze samen met een aantal Arnhemse hbo-studenten een waterstofstep. Mietes: “Jezelf vervoeren met waterstof hoeft niet alleen per auto. Dat kan ook op andere manieren. De waterstofstep is daar een voorbeeld van. Tijdens onze waterstofexperiences voor scholen, overheidsinstellingen en bedrijven door het hele land kunnen mensen zelf een ritje op deze step maken. Dankzij de waterstoftoevoer heeft deze step de dubbele actieradius van een elektrische step. Daarnaast gebruiken we waterstof op nog meer innovatieve manieren. Zo hebben we een waterstofdrone en een waterstofbarbecue ontwikkeld. Met deze barbecue creëer je dezelfde grillsmaak, maar in gebruik is hij volledig emissieneutraal. Hoe mooi zou het zijn als de Tweede Kamer deze barbecue straks inzet bij haar jaarlijkse zomerbarbecue?”

Waterstof als duurzaam alternatief

“Elektriciteit en waterstof bestaan in de toekomst naast elkaar net als benzine en diesel nu,” verwacht Mietes. “Alleen elektriciteit als vervanger van benzine of diesel kan simpelweg niet. Want deze auto’s, met name het zwaardere vervoer zoals vrachtwagens en bussen, kunnen met één opgeladen batterij een veel minder grote afstand afleggen dan met een volle waterstoftank. En waterstof tanken is slechts een kwestie van een paar minuten. Ook zien we dat steeds meer mkb’ers bij ons langskomen voor advies over hoe ze met waterstof hun bedrijfsactiviteiten zo klimaatneutraal mogelijk kunnen maken. Zij zijn zich bewust van de voordelen voor het milieu en een duurzame toekomst van hun bedrijf. En dat is ook waar het bij waterstof om gaat. Je moet er niet alleen maar over praten. Je moet er net zoals wij op alle mogelijke manieren zoveel mogelijk mee doen.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden