Ruimtekoers en Framed Festival winnaars prijsvraag duurzame evenementen

Foto: Gemeente Arnhem

Het festival Ruimtekoers en het Framed Festival op Papendal wonnen op 4 februari beide €7.500 voor het verduurzamen van hun evenementen.

Evenementenorganisator 8Bahn kreeg een aanmoedigingsprijs van €2.500. Het uitreiken van de prijzen was het sluitstuk van een prijsvraag die de gemeente Arnhem eind vorig jaar uitschreef onder evenementenorganisatoren om hun evenementen te verduurzamen.

Veel evenementen in Arnhem

Esther Dikkers van Schakel025 mocht als juryvoorzitter de prijzen uitreiken. Mede-jurylid wethouder Energie & Klimaat Cathelijne Bouwkamp laat weten: “Arnhem heeft veel evenementen in haar stad die door veel mensen bezocht worden. Steeds vaker denken organisatoren op voorhand na hoe zij hun evenement duurzamer kunnen maken. Een mooie en goede ontwikkeling die we vanuit de gemeente van harte ondersteunen. Om die organisatoren een handje te helpen hebben we eind vorig haar een prijsvraag uitgeschreven. Op deze manier willen we organisatoren stimuleren en steunen om hun ideeën ook werkelijkheid te laten worden.”

Prijsvraag

De prijsvraag om evenementenorganisatoren uit te dagen om hun evenement te verduurzamen, bevatte drie categorieën waarin prijzen te verdienen waren: energie, vervoer en afval. Uiteindelijk werden alleen prijzen uitgereikt in de categorieën energie en vervoer.

Bermbioscoop

Het plan van het festival Ruimtekoers viel in goede aarde bij de jury en won daarom in de categorie energie de prijs. Het ging om een zogenaamde bermbioscoop. Dat zou te realiseren zijn via de elektriciteitspalen van het trolleynetwerk. De jury over dit idee: Een innovatief idee dat een prijs verdient omdat we het uitrollen van deze typisch Arnhemse oplossing naar andere evenementen in de stad zeer kansrijk achten.”

Waterstofbus

Het Framed Festival op Papendal heeft met name op het gebied van vervoer concrete plannen. Die zijn om het vervoer van deelnemers en publiek op een zo duurzaam mogelijke manier vorm te geven. Zo wordt onder meer gedacht aan het inzetten van een pendeldienst met een waterstofbus tijdens een evenement. Ook hier lovende woorden van de jury: Een concreet en uitvoerbaar voorstel met een duidelijk doel: CO2-reductie.

Aanmoedigingsprijs

Evenementenorganisator 8Bahn ontving een aanmoedigingsprijs. Dit was voor hun idee om op drie Koningsdag-festivalterreinen gebruik te maken van één leverancier. Hierdoor zijn er minder vervoersbewegingen.
Eind dit jaar zal de gemeente opnieuw een prijsvraag ter verduurzaming van de Arnhemse evenementen uitschrijven.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden