Samenwerking Rijn IJssel en gemeente voor schuldhulpverlening jongeren

Foto: Pixabay

De gemeente Arnhem, Rijn IJssel, Opr€cht, Sociale Wijkteams en Plangroep ondertekenden een samenwerkingsconvenant. Samen gaan ze Arnhemse jongeren met schulden helpen.

Een van de acties in die samenwerking is de inzet van buddies om de jongeren te bereiken.

Enorme drempel

Naar schatting (op basis van landelijke cijfers) zijn er in Arnhem 5.000 jongeren tussen de 18 en 27 jaar met schulden. Veel van deze jongeren komen door verschillende redenen niet in aanmerking voor de reguliere schulddienstverlening of zijn daarmee onvoldoende geholpen. Om deze groep jongeren de juiste financiële hulp te bieden, investeert Arnhem veel in goede financiële dienstverlening voor jongeren. Uit het onderzoek dat PLANgroep in opdracht van de Dullertsstichting in 2017, bleek dat jongeren de schulddienstverlening in Arnhem moeilijk weten te vinden. En als ze die wel vinden, ervaren ze een enorme drempel om zich te melden. Bijvoorbeeld uit schaamte of de angst dat hulpverleners zich teveel met hun leven gaan bemoeien.

Buddies maken gemakkelijk contact

Het resultaat van de samenwerking moet zijn dat jongeren zich sneller melden en direct geholpen worden. Om dat te bereiken worden buddies ingezet door Opr€cht. Dit zijn jongeren die vaak zelf ook in de schulden hebben gezeten, de leefwereld van jongeren kennen en gemakkelijk contact maken. Vaste Opr€cht buddies zijn enkele dagdelen per week aanwezig bij Rijn IJssel. Zij krijgen hier een vaste ruimte waar een inloopspreekuur en werken op afspraak mogelijk is. Iedere Rijn IJssel-jongere met schulden kan hier zelf binnenlopen of met een docent, mentor of andere medewerker van de school in gesprek gaan. Daarnaast zijn de buddies zelf ook actief op zoek naar jongeren met schulden op Rijn IJssel. De buddies zorgen dat jongeren één aanspreekpunt hebben en sneller worden geholpen. Wanneer de buddy inschat dat het gaat om problematische schulden, kan hij de jongere direct bij PLANgroep aanmelden. PLANgroep bekijkt voor welke vorm van schuldenaanpak de jongere in aanmerking komt. De buddy kan het hele traject meelopen en ondersteunen, maar dit is niet verplicht. De buddy kan op ieder moment aangehaakt worden.

Samen sterker

Martien Louwers, wethouder Schulden: “We zijn een paar maanden geleden in gesprek gegaan met Rijn IJssel over een samenwerking om meer jongeren met schulden te vinden en helpen. Ik ben blij dat we vandaag een samenwerkingsovereenkomst tekenen om hier samen aan te werken. De buddies van Opr€cht kunnen, doordat ze fysiek op het Rijn Ijssel zitten én direct kunnen schakelen met specialisten, de jongeren sneller helpen. Ik verwacht dat we hiermee meer jongeren weer perspectief kunnen bieden op een schuldenvrije toekomst.”

Hoofd vrij

Jos Gipmans, manager Studentenzaken Rijn IJssel: “Jongeren moeten zich kunnen ontwikkelen tot aanstaande beroepsbeoefenaren. Dat is moeilijk wanneer je continu de last van een schuld. Door gezamenlijke aandacht van onderwijs, zorg en gemeente aandacht aan deze problematiek, komt het hoofd vrij voor de studie.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden