Arnhem krijgt half miljoen voor energiebesparing huizenbezitters

Foto: Pixabay

De gemeente Arnhem krijgt bijna een half miljoen euro subsidie van het Rijk om huiseigenaren te adviseren hoe ze hun woning kunnen verduurzamen.

Hiermee kan Arnhem honderden woningeigenaren met een energiecoach helpen op zoek te gaan naar mogelijkheden om energie te besparen. De subsidie is bedoeld om de CO2-uitstoot te verlagen, de energiekosten voor huiseigenaren te verlagen en het wooncomfort te vergoten.

Advies op maat

Met deze subsidie kunnen inwoners advies op maat krijgen van energiecoaches. Zij kunnen bij een bezoek aan huis meteen in beeld brengen welke energiebesparingsmaatregelen een inwoner kan treffen. Denk daarbij aan isolatie van daken, vloeren, gevels en ramen. Ook kijken zij naar de duurzaamheid van diverse apparatuur in huis en of de inwoners ook energie kan besparen door zijn gedrag te veranderen. Zoals de verwarming wat lager zetten, korter douchen of de gordijnen eerder dicht ’s avonds. Kleine bespaarmogelijkheden zoals tochtstrips, ledlampen, een douchetimer of radiatorfolie worden gratis aangeboden.

Wijken van de toekomst

Arnhem richt zich met deze regeling op huiseigenaren met een smalle beurs, inwoners die net een woning hebben gekocht, VVE’s (Verenigingen van Eigenaren, red.) en huiseigenaren in de Wijken van de Toekomst. Arnhem telt vier ‘Wijken van de Toekomst’. Daar zijn nu al wijkbewoners in hun eigen straat actief om hun buren te adviseren over het verduurzamen van hun woning. In de wijken van de toekomst werken de wijkbewoners samen met de Provincie en de gemeente aan plannen voor een duurzame wijk. In Arnhem zijn dit Spijkerkwartier, Arnhem West, Hoogkamp en Alteveer Cranevelt.

Samenwerking

Voor de verschillende activiteiten werkt de gemeente samen met het Energieloket Midden Gelderland, de Energiebank Arnhem, Adviesbrigade Arnhem en diverse wijkinitiatieven. De actie wordt gecoördineerd vanuit Arnhem AAN. Het Rijk heeft in totaal 8 miljoen euro beschikbaar voor deze ‘Regeling Reductie Energiegebruik’. Arnhem krijgt daarvoor 477.000 euro. De gemeente legt zelf ook 133.000 euro bij.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden