Feestaardvarken maakt plaats voor 55 woningen

Foto: Wikipedia

Ontwikkelaar Synchroon is eigenaar van de grond van het Bartok Park, waarop nu het feestaardvarken ligt. Op die plek zijn er nu ideeën voor de bouw van 55 woningen aan een mooi, openbaar binnenplein.

Waarschijnlijk wordt ook een openbare fietsenstalling voor bezoekers van Rozet onderdeel van het ontwerp.

Medewerking B en W

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten medewerking te verlenen aan verdere uitwerking van de plannen van Synchroon. Voor het feestaardvarken wordt in overleg met de kunstenaar Florentijn Hofman en de eigenaar Burgers’ Zoo naar een nieuwe plek gezocht.

Binnenterrein autovrij

Synchroon kreeg al eerder, in 2009, een vergunning voor de bouw van 50 woningen en 2300 vierkante meter winkelruimte op deze locatie. Vanwege de crisis is het plan destijds stil komen te liggen. Inmiddels is de ontwikkeling weer opgepakt en is het plan geactualiseerd. De meeste winkels die waren gepland zijn geschrapt en het binnenplein is vergroot. Het binnenplein sluit straks aan op terrassen van Bar de Groen en Theater aan de Rijn. Parkeren gebeurt als het mogelijk is, in de bestaande parkeergarages, zodat het binnenterrein autovrij kan blijven.

Behoefte aan woningen

Wethouder Hans de Vroome: “Dit past goed op deze plek. De schaal van de bebouwing past bij de bestaande binnenstad, en er ontstaat een aantrekkelijk nieuw plein. Aan woningen in de binnenstad is veel behoefte en het brengt ook levendigheid. We gaan natuurlijk op zoek naar een nieuwe plek voor het aardvarken. Het kunstwerk was tijdelijk, maar is zo populair dat we het graag willen behouden voor de Arnhemmers en de bezoekers.”

Feestaardvarken

Het feestaardvarken is een kunstwerk dat Burgers’ Zoo, in het kader van haar 100 jarige bestaan in 2013, in bruikleen heeft gegeven aan de gemeente Arnhem. Synchroon heeft haar grond daarvoor gratis ter beschikking gesteld, oorspronkelijk voor maximaal 5 jaar. Het feestaardvarken wordt door een groot deel van de Arnhemse bevolking geprezen en omarmd. Zelfs daarbuiten heeft Arnhem met het icoon faam gemaakt en komen toeristen er op af.

Planning

De komende tijd zal Synchroon de plannen verder uitwerken en bespreken met de bewoners en ondernemers in de directe omgeving. Ook moet de haalbaarheid van de fietsenstalling en het parkeren buiten de locatie verder worden onderzocht. Naar verwachting zal over enkele maanden meer duidelijkheid komen. Dan weet men meer over de ontwikkeling van het Bartok Park en over de toekomstige plek voor het feestaardvarken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen