Arnhemse leerlingen brengen mensenhandel in beeld op Instagram

Foto: Gemeente Arnhem

Ruim 40 vmbo-leerlingen van het Montessori College hebben mensenhandel in beeld gebracht op Instagram. Doel van het nieuwe project was om vormen van mensenhandel te leren herkennen zodat de leerlingen, en hun omgeving, geen slachtoffer worden.

Je kunt het account volgen met de hashtag #stopmensenhandelnu.

Mensenhandel verwoest levens

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Jongeren zijn kwetsbaar voor uitbuiting. Bewustwording en kennis over uitbuiting bij jongeren is noodzakelijk in de strijd tegen deze verderfelijke vorm van criminaliteit. Mensenhandel  verwoest jonge levens.  Ik ben trots op het inlevingsvermogen van de jongeren en de creatieve beelden die zij op Instagram hebben geplaatst. Ik hoop dat het een voorbeeld zal zijn voor een vervolg op andere scholen.”

Criminele uitbuiting

Moviera werkt in opdracht van gemeente Arnhem aan deze actie. Marieke Veldhuizen van team Zorgcoördinatie Mensenhandel: “Tijdens de introductieles kwamen verschillende vormen van mensenhandel aan de orde, zoals de verschillen tussen criminele uitbuiting, seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting. Het is mooi om te zien dat de leerlingen zich er een voorstelling bij kunnen maken en criminele uitbuiting in beeld hebben kunnen vertalen.”

Instagramactie

Op 7 november startte op het Montessori College Arnhem de Instagramactie, die twee klassen van het vmbo-t kennis laat maken met criminele uitbuiting. De scholieren plaatsten een video of fotoserie op een speciaal daarvoor gemaakt Instagram account. Een jury, bestaande uit Marieke Veldhuizen (Moviera), Elsbeth Koorevaar (AVIM) en ervaringsdeskundige Sameena van der Mijden, heeft de beelden beoordeeld op inhoud en op het aantal likes.

Slachtoffers vaak niet in beeld

Uit de slachtoffermonitor 2014-2018 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel blijkt dat nog veel slachtoffers niet in beeld zijn. Hoe eerder signalen worden herkend, hoe sneller het slachtoffer kan worden geholpen en de dader kan worden gepakt. Het Rijk stimuleert actieprogramma’s gericht op de intensivering van de aanpak van mensenhandel, zoals de Landelijke Veiligheidsagenda 2019-2022. In het programma Samen tegen mensenhandel werken meerdere partijen samen.

Gastles van hacker

Burgemeester Ahmed Marcouch reikte op maandagavond 16 december de prijzen uit aan de winnende groepen. De winnende klas krijgt een gastles van een hacker. De scholieren leren dan hoe gevaarlijk toegang tot persoonlijke informatie is. Burgemeester Marcouch: “Dit is natuurlijk de echte prijs, inzicht. Daarnaast moet je je kunnen wapenen tegen het gevaar van criminele uitbuiting. De ernst van dit probleem is duidelijk. De politie geeft de opsporing van daders van mensenhandel ook in het hele land prioriteit.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden