Leerlingen Montessori college brengen mensenhandel in beeld

De gemeente Arnhem wil het bewustzijn over mensenhandel en het voorkomen van slachtoffers vergroten. Met een Instagramactie gaan scholieren aan de slag tegen criminele uitbuiting, een vorm van mensenhandel.

Het herkennen van signalen kan levens redden. Met name jongeren zijn kwetsbaar voor deze vorm van criminaliteit.

‘Katvanger’

Criminele uitbuiting is een vrij onbekende vorm van mensenhandel. Hierbij dwingt iemand een ander tot strafbaar gedrag. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die als drugskoerier moeten werken. Of ze worden als ‘katvanger’ gebruikt. Dat is iemand die in naam eigenaar of houder is van een bankrekening. Het doel is om de werkelijke eigenaar of uitbuiter buiten bereik van de autoriteiten te houden.

#stopmensenhandelnu

Op 7 november startte op het Montessori College Arnhem een Instagramactie. Die laat twee klassen van het vmbo-T kennis maken met criminele uitbuiting. Doel is om de scholieren te informeren over dit onderwerp zodat zowel zij als hun omgeving geen slachtoffer worden van deze vorm van mensenhandel. De scholieren plaatsen een video of fotoserie op een speciaal daarvoor gemaakt Instagramaccount.

Moviera

Moviera werkt in opdracht van de gemeente Arnhem aan deze actie. Marieke Velthuizen van team Zorgcoördinatie Mensenhandel: “Op 7 november startte het lesprogramma met een gastles door Moviera. Vervolgens krijgen de leerlingen een les van Rijnstad waarin ze geholpen worden bij het creatieve gedeelte van de opdracht. Dat is het maken van een korte video of serie beelden over criminele uitbuiting.”

Jongeren extra kwetsbaar

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Mensenhandel maakt levens kapot. Jongeren zijn extra kwetsbaar. Daarom is het zo belangrijk dat leerlingen bewust worden van de gevaren van criminele uitbuiting. Het herkennen van mensenhandel is de eerste stap in het voorkomen van slachtoffers. Op die manier maken we samen een vuist tegen mensenhandel.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden