Onderzoek naar aardwarmte in de Arnhemse ondergrond 

Foto: SCAN

De komende weken vindt er in delen van Arnhem onderzoek in de ondergrond plaats naar de mogelijkheden van aardwarmte. Bewoners en bedrijven in de directe omgeving ontvangen hierover een brief aan huis.

Het seismisch onderzoek wordt uitgevoerd voor de Rijksoverheid.

Duurzame energiebron

Nederland wil in het jaar 2050 een volledig duurzame energievoorziening. Zo houden we Nederland duurzaam en mooi, ook voor toekomstige generaties. Daarom zoekt de Rijksoverheid naar alternatieve duurzame energiebronnen. Het winnen van aardwarmte kan een mogelijke nieuwe duurzame energiebron zijn. Aardwarmte is warm water dat van nature diep in de bodem aanwezig is.

Landelijk onderzoek

In grote delen van Nederland is echter weinig informatie bekend over de ondergrond en de Rijksoverheid wil daarover meer informatie verzamelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financiert daarom het landelijk onderzoek dat ‘Seismische Campagne Aardwarmte Nederland’ (SCAN) heet. SCAN wordt uitgevoerd door TNO en EBN (Energie Beheer Nederland). Het onderzoek in de ondergrond is een seismisch onderzoek. Het maakt deel uit van een landelijk onderzoek om informatie te verzamelen over de ondergrond in Nederland. Met als doel nauwkeuriger te kunnen inschatten waar aardwarmtewinning mogelijk is. Het is een verkennend onderzoek. Het winnen van aardwarmte is geen onderdeel van dit onderzoek.

Veilig en verantwoord

Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen. Dit seismisch onderzoek is een vervolg op een onderzoek dat eerder dit jaar, volgens dezelfde werkwijze, tussen Utrecht en Almere is uitgevoerd. Er is toen geen schade of overlast gemeld. Seismisch onderzoek wordt al decennia succesvol gedaan in Nederland. EBN is uitvoerder van dit onderzoek en heeft al jarenlange ervaring met projecten in de ondergrond. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is verantwoordelijk voor controle op de naleving van de voorwaarden en veiligheid van het seismisch onderzoek. Ook is SodM  degene die de benodigde vergunning(en) afgeeft.

Binnenkort locaties bekend

Kijk voor meer informatie over SCAN en wat seismisch onderzoek is op www.scanaardwarmte.nl. Op deze website staan binnenkort ook de locaties van het seismisch onderzoek in deze regio en u kunt er updates over de werkzaamheden in dit gebied lezen. Bekijk ook eens de video over  seismisch onderzoek.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden