Ook Arnhem krijgt Joods herdenkingsmonument

Foto: Arneym.nl

Op 17 november onthullen burgemeester Ahmed Marcouch en opperrabbijn Binyomin Jacobs op de Jonas Daniël Meijerplaats het monument ter nagedachtenis van de Joodse Arnhemmers die in de oorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen.

Aan dit plein stond destijds de Israëlitische godsdienstschool, vlak bij de Synagoge aan de Pastoorstraat.

Bijna uitgeroeid

Het initiatief voor dit herdenkingsmonument op de voormalige Kippenmarkt komt van Arnhemmers als Jaap Clifford, Marcel Spanier, Margreet van Gastel en Leo Vosdingh. Zij gingen in 2018 met het idee voor een Joods monument aan de slag. Burgemeester Ahmed Marcouch: “Het is erg belangrijk dat wij stil kunnen staan bij de genocide op de Joden. De Joods-Arnhemse gemeenschap is in de oorlog bijna uitgeroeid, complete families zijn vermoord en wij missen ze in Arnhem tot op de dag van vandaag.”

‘Laatste bagage’

Het monument, een ontwerp van Betty Jacobs, bestaat uit een Joodse gebedsrol en een koffer. Deze koffer staat symbool voor de laatste bagage van de Joodse Arnhemmers. Het geheel staat op een sokkel, die tevens als zitbankje kan dienen. Het monument wordt geheel in graniet uitgevoerd en komt op de plaats waar eerder dit jaar het tijdelijke bijgebouw van de Eusebiuskerk stond, recht tegenover de Kerkstraat.

November

De maand november speelt een macabere rol in de Joodse oorlogsgeschiedenis in Arnhem. In november 1942 vond een van de grote deportaties vanuit Arnhem plaats. Van de circa 2.300 Joden die tussen 1935 en 1945 korte of lange tijd in de stad verbleven, kwamen ongeveer 1.500 om in de Holocaust. Enkele honderden Joden kwamen terug naar Arnhem, van wie het merendeel vervolgens emigreerde, vooral naar Israël en de Verenigde Staten.

Het is de bedoeling dat er een jaarlijkse herdenking van Joodse Arnhemse oorlogsslachtoffers komt bij het nieuwe monument. Leerlingen van Arentheem College Thomas a Kempis krijgen een rol bij de onthulling van het monument. Zij voerden eerder dit jaar een project uit over Holocaustherdenking en discriminatie.

Op de foto de Joodse synagoge aan de Pastoorstraat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen