Pleinen met lege stoelen voor verkeersslachtoffers in Oost-Nederland

Foto: Edward-day-project

Op 26 september is het EDWARD-day (European Day Without A Road Death, red.), de Europese Dag zonder Verkeersdoden. Dat wordt herdacht met het lege stoelen project.

Ieder verkeersslachtoffer laat een lege stoel achter.

Zeven gemeenten

In 2018 kwamen 142 personen door een verkeersongeval om het leven in de provincies Overijssel en Gelderland. 93 in Gelderland, 49 in Overijssel.

Het project ‘lege stoelen’ is een initiatief van het ROV Oost-Nederland (Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid, red.). Dit jaar organiseren zeven gemeenten in Oost-Nederland het samen met deze netwerkorganisatie.

Bewustmaken

EDWARD Day vindt plaats op pleinen in de gemeenten Arnhem, Bronckhorst, Culemborg, Druten-Wijchen, Ede, Raalte en Rijssen-Holten. Lege stoelen staan daar tussen 10.00 en 17.00 uur. Voor ieder verkeersslachtoffer een stoel. In gemeente Arnhem vindt is het op de Markt.

Door het plaatsen van lege stoelen, laten we verkeersdeelnemers zien hoeveel verkeersdoden er jaarlijks nog vallen. De lege stoelen roepen op ook om na te denken over vragen als: Rijd je veilig? Houd jij je bijvoorbeeld aan de snelheid? En stop jij je telefoon in je tas als je in de auto rijdt of op de fiets zit?

Bijdragen aan verkeersveiligheid

Bert Boerman, voorzitter ROV Oost-Nederland: “Verkeersveiligheid is heel belangrijk, daar moeten we samen aan werken. Het is mooi om te zien dat er dit jaar zeven gemeenten een plein beschikbaar hebben gesteld voor lege stoelen. Een initiatief waarmee we inwoners bewust maken van het aantal verkeersslachtoffers en kunnen attenderen op hun eigen gedrag in het verkeer. We kunnen tenslotte allemaal bijdragen aan onze verkeersveiligheid.”

ROV Oost –Nederland

Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met de kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengt zij de juiste partijen bij elkaar en initiëren projecten. Ze richt zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. Hun ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis. Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland. www.rovoostnederland.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden