Het Mozaïek wint derde editie Arnhem Jeugddebat

Foto: Gemeente Arnhem

‘Een verhaal van een iemand die de oorlog zelf heeft meegemaakt, geeft zoveel meer indruk dan dat de meester of juf iets vertelt.’ Met deze en meer scherpe bijdragen won Het Mozaïek de derde editie van het Arnhemse jeugddebat  2019.

Dit debat werd op 13 september in het Arnhemse stadhuis georganiseerd.

Betekenis oorlog

Dit jaar was het thema ’75 jaar Slag om Arnhem’. De scholieren werden met stellingen uitgedaagd om op basis van feiten en argumenten met elkaar te debatteren over hoe de gebeurtenissen van toen herdacht kunnen worden. En hoe de oorlog van toen nu nog betekenis heeft.

Luid gejuich

Juryvoorzitter Marcel van Roosmalen riep de school tot winnaar uit, onder luid gejuich van de toeschouwers. Hij roemde de duidelijke opbouw en structuur van hun argumenten en het vermogen om de argumenten van de opponenten te weerleggen. ‘Ik kan merken dat jullie een debattraining hebben gehad’. Burgemeester Ahmed Marcouch, die het debat ook officieel opende, reikte de winnaars de beker uit. Alle deelnemers mochten met hem op de foto.

Leren argumenteren

Het Arnhemse jeugddebat werd voor het eerst in 2017 georganiseerd en behoort inmiddels tot de Arnhemse scholentraditie. Deelnemende scholen krijgen debattraining en worden speciaal dit jaar tijdens de debatten begeleid door een Arnhems gemeenteraadslid. Door te debatteren leren leerlingen te onderbouwen wat ze beweren, met zelfvertrouwen voor zichzelf te gaan staan én zich in te leven in een ander.

150.000 mensen geëvacueerd

In het debat werd vooral stil gestaan bij de evacuatie van Arnhem, deze maand 75 jaar geleden. Na de door de geallieerden verloren slag, werd de hele stad en diverse omliggende dorpen geëvacueerd. Meer dan 150.000 mensen moesten hun huis verlaten, een onzekere toekomst tegemoet. Ze werden ondergebracht in de rest van het toen nog door de Duitsers bezette gebied. Eén van de stellingen in het debat trekt een rechte lijn van verleden naar heden: ‘iedere straat in Arnhem moet een vluchtelingengezin opnemen’.

Arnhem van Slag

Een deel van de scholen die aan het debat deelnamen werkte ook mee aan de expositie ‘Arnhem van Slag’. Die is te zien is in de Eusebiuskerk. Ruim 400 scholieren van basis- en voortgezet onderwijs spraken met 32 ooggetuigen van de Slag om Arnhem. Die kennis en indrukken hebben ze verwerkt in gedichten en beeldend werk. De indrukwekkende en ontroerende resultaten van dit project zijn nog tot en met 27 oktober te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen