Arnhem bestrijdt Japanse duizendknoop door elektrocutie

De gemeente Arnhem start met een proef om de Japanse duizendknoop op lastige plekken door middel van elektrocutie te bestrijden. Japanse duizendknopen kunnen tuinen en straten slopen.

Deze invasieve exoot groeit zelfs door asfalt heen waardoor de plant vaak moeilijk te bestrijden is.

Tuinmonster

De gemeente Arnhem pakt dit groene tuinmonster aan in de openbare ruimte. Dat doet de gemeente op verschillende manieren: stomen, afgraven, maaien en nu dus ook elektrocutie. Op sommige plekken groeit de agressieve exoot van openbaar groen naar tuinen van inwoners.

Dat betekent dat schuttingen moeten worden verwijderd en tuinen moeten worden afgegraven. Dit is niet alleen erg duur, maar voor betrokken Arnhemmers ingrijpend. Daarom onderzoekt de gemeente of elektrocutie een effectief middel is om de exoot op dit soort plekken aan te pakken.

Vier proeflocaties

  • Huissensedijk, de knoop staat op erfgrens en in tuinen van aanwonenden.
  • Panheelstraat, de exoot groeit hier in de richting van tuinen en soms al in tuinen.
  • Halsterenstraat, de plant groeit in tuinen en in een bosplantsoen waarin ook bomen vlakbij staan. Afgraven is daarom geen optie. Deze techniek schaadt geen andere beplanting.
  • Goudaweg: plant groeit tussen andere beplanting en in de buurt van een boom. De duizendknoop overheerst nog niet, dus bekijken of we via deze methode de plant helemaal weg kunnen krijgen.

Het tuinmonster kan schade toebrengen aan dijken, straten, tuinen en gebouwen. De Japanse duizendknoop is één van de drie invasieve exoten waarvoor een plan van aanpak is opgesteld. De andere twee invasieve exoten zijn reuzenberenklauw, die ernstige brandwonden kan veroorzaken en de reuzenbalsemien, een agressief groeiende soort die inheemse planten verdringt.

Arnhemmers kunnen meehelpen met de bestrijding van de plant door een groeilocatie te adopteren. Lees hoe de plant te herkennen en te bestrijden is op de webpagina over de Japanse duizendknoop.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen