Eerste ondergrondse afvalcontainers in Arnhem dicht

Foto: gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem heeft deze week een start gemaakt met het afsluiten van de eerste ondergrondse containers in de wijk De Laar-West. De wijkbewoners moeten nu hun afvalpas gebruiken om de container te openen.

De komende maanden worden gefaseerd per wijk alle ondergrondse containers in Arnhem afgesloten. De ondergrondse containers voor restafval en de ondergrondse containers voor Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken (PBD) zijn dan alleen door Arnhemmers te gebruiken.

Geen extra kosten

Inwoners betalen geen extra kosten als zij afval in de ondergrondse container gooien, omdat ze hiervoor al afvalstoffenheffing hebben betaald. Vooraf informeert de gemeente de inwoners over wanneer de containers in hun wijk worden afgesloten. De eerstvolgende wijken waar ondergrondse containers worden afgesloten zijn Alteveer-Cranevelt en Over het Lange Water.

De ondergrondse containers worden afgesloten om te voorkomen dat niet-Arnhemmers en bedrijven afval in de container gooien, terwijl de Arnhemmers via de afvalstoffenheffing betalen voor de verwerking van dit afval. Op de pagina over de sluiting is een planning te vinden wanneer in welke wijk de ondergrondse containers dichtgaan. U kunt ook de antwoorden op veelgestelde vragen doornemen.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in maart 2019 besloten dat de ondergrondse containers weer afgesloten mogen worden. De containers krijgen een nieuw softwaresysteem. Hierdoor wordt geen privacygevoelige informatie geregistreerd. Het softwaresysteem telt alleen het aantal zakken dat in totaal in de container wordt gegooid, zodat de container op tijd geleegd kan worden.

Als de containers dicht gaan, zijn de schonebuurtcoaches in de wijk. Zij informeren de inwoners graag en helpen bij het gebruik van de afvalpas. Ook wordt er goed gecontroleerd door de gemeente of er geen afval naast de ondergrondse containers wordt gezet.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden