Nieuwe naam waardevolle afvalstroom

Foto: Gemeente Arnhem

Als plastic verpakkingen, blik en drinkpakken goed gescheiden worden, is het waardevolle afvalstroom voor het maken van nieuwe producten.

De naam van de afvalcategorie PMD (Plastic-, Metalen- en Drankverpakkingen) geeft vaak verwarring. Daarom gebruikt de gemeente Arnhem nu de naam PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken) voor deze soort afval.

Blik en drinkpakken

De gemeente Arnhem volgt het landelijk beleid. Afgesproken is dat we niet langer de naam PMD (Plastic-, Metalen- en Drankverpakkingen) gebruiken maar PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken). Vooral bij metalen en drankverpakkingen wordt regelmatig het verkeerde afval in de container gegooid. Daarom praten we nu over ‘blik’ en ‘drinkpakken’. Bij blik moet u denken aan drankblikjes, stalen siroopflessen en soepblikken. Bij drinkpakken aan pakken van allerlei vloeistoffen zoals melk, yoghurt, vla, sap en saus.

Nieuwe grondstof

Wat mag wel en niet bij Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken?  Bij PBD-afval mogen drie soorten afval: Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken. In de recycle-fabriek sorteren ze alles en wordt het afval gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.

Een handig hulpmiddel voor wat bij de Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken hoort:

Is het een verpakking? Is het leeg? Komt het uit de keuken of badkamer?

Drie keer ja? Dan hoort het bij Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken.

Hulp nodig?

Goed scheiden van afval is soms best ingewikkeld. Wilt u hulp van de Afval Coach? Bel dan met de Klantenservice van de gemeente via telefoonnummer 0900 – 1809.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden