Bijna 6000 huisbezoeken afgelegd

Arnhem – Project ‘Seniorenadviseurs’ met drie jaar verlengd

Arnhem – Project ‘Seniorenadviseurs’ met drie jaar verlengd

Het Arnhemse project ‘Seniorenadviseurs’ wordt voor een periode van drie jaar verlengd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten op basis van een evaluatie van dit project. De seniorenadviseurs hebben sinds 2009 bijna 6000 huisbezoeken afgelegd bij zelfstandig wonende Arnhemse inwoners van 65 jaar en ouder. Tijdens deze huisbezoeken krijgen ouderen voorlichting en advies over allerlei voor hen geldende voorzieningen en regelingen.

Wethouder van Sociale Zaken Michiel van Wessem: “Uit de evaluatie blijkt overduidelijk dat de seniorenadviseurs een meerwaarde hebben voor onze Arnhemse ouderen. Genoeg reden dus om dit project voor te zetten. Dat ook de Dullertstichting en Stichting Sint Nicolaï Broederschap de komende jaar weer meedoen geeft aan dat het project op brede steun kan rekenen in de Arnhemse samenleving.”
Resultaten 2009-2011
In de periode vanaf 1 januari 2009 tot en met 31 augustus 2011 zijn er in totaal 5900 huisbezoeken gebracht. Opvallend is dat het aantal huisbezoeken ‘op aanvraag’ is toegenomen. Een verklaring hiervoor is de grotere bekendheid bij de doelgroep. Dat maakt dat ouderen makkelijker contact opnemen met de adviseurs om een afspraak te maken voor een huisbezoek. Het grootste deel van de aanvragen (45%) waren WMO-gerelateerde aanvragen. Ook is het aantal individuele aanvragen van ouderen bij de Dullertsstichting en de Stichting Sint Nicolaï Broederschap aanzienlijk toegenomen. Daarnaast hebben de adviseurs een signalerende functie en kunnen zij ouderen verwijzen naar gerichte hulp.

Samenwerking met Formulierenbrigade
Er wordt in 2012 gekeken naar mogelijke samenwerkingsvormen met de ‘Formulierenbrigade’. De Formulierenbrigade is een instrument van Stichting Rijnstad waarin Arnhemmers worden geholpen bij het invullen van formulieren om bepaalde voorzieningen te krijgen. Er wordt gewerkt aan een voorstel om gezamenlijke opleidingen te verzorgen voor de Formulierbrigade en de Seniorenadviseurs. Er wordt eveneens bekeken of de aansturing van de medewerkers van Rijnstad en de gemeente Arnhem centraal kan worden georganiseerd.
Groene energie extra onder de aandacht
Om de vaste lasten van minima te reduceren gaat de gemeente aan de slag met actieve informatieoverdracht over goedkope inkoop van groene energie. Het voorstel is om zowel de Seniorenadviseurs als de Formulierbrigade hiervoor in te zetten.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen