Meer samenwerking, innovatie en flexibiliteit in cultuursector

Arnhem – Culturele instellingen en makers zouden nog meer dan nu allianties moeten aangaan. Met elkaar en met andere partijen in de stad. Om die samenwerking en de daaruit voorvloeiende vernieuwing te realiseren kiest het college er onder andere voor om het geld dat beschikbaar is voor cultuur op een andere, meer flexibele wijze in te zetten. Niet langer de culturele instelling, maar het aanbod aan culturele activiteiten wordt uitgangspunt bij het toekennen van subsidiegeld. Dit staat in de nota cultuurbeleid ‘Stroom’ die burgemeester en wethouders vandaag hebben uitgebracht.

 

Cultuurwethouder Michiel van Wessem: “Arnhem heeft een sterke positie als het gaat om cultuur. De status van culturele hoofdstad van Oost-Nederland willen we behouden. Uiteraard houden we daarbij rekening met een afnemende geldstroom vanuit Den Haag en zaken als digitalisering en medialisering. Om adequaat op deze ontwikkelingen te kunnen inspelen is het van belang het culturele aanbod meer dan voorheen te verbinden met publiek (bereik en draagvlak) en ondernemerschap. Ik wil dat doen door samenwerking te stimuleren en regels en financiering flexibeler te maken.”

 

Vliegwiel

Cultuur in Rijnboog, waarbij verschillende culturele instellingen gaan samenwonen in nieuwe gebouwen gaat hierbij als een vliegwiel fungeren, verwacht Van Wessem. “We geven hiermee een impuls aan het accommodatieniveau, de kwaliteit van het centrumgebied en de bedrijfsvoering van de culturele instellingen. Tegelijkertijd werken we toe naar een nieuw, breed aansprekende en gezamenlijk gedragen culturele programmering voor zowel stad als regio”.

 

Samen met de stad

In de nieuwe cultuurnota werkt de gemeente de nieuwe visie, die tot stand is gekomen in nauwe samenspraak met de stad, uit langs vier lijnen. Het begint bij culturele basisvoorzieningen in de stad, zoals de bibliotheek, schouwburg en musea. In de opdrachtverstrekking aan deze organisaties komt te staan dat ze hun faciliteiten, diensten, maar ook kennis en expertise onderling én met andere partijen in de stad meer moeten gaan delen. Ze moeten in hun programmering en activiteitenprogramma’s ruimte maken voor andere partijen en rechtstreeks ondersteunende banden aangaan met de Arnhemse makers.

 

Kwartiermaker

Om de vernieuwingsbeweging aan te zwengelen en de culturele sector te activeren wordt een aanjaagfunctie in het leven geroepen. Deze kwartiermaker krijgt de opdracht mee structurele samenwerking te bewerkstelligen tussen partijen. In de programmering, maar ook op het gebied van organisatie, inkoop, co-productie, horeca, marketing en back office.

Flexibel budget

Van Wessem wil ook het cultuurbudget in beweging brengen. Er komt een nieuw subsidiegebouw. Concreet zet hij een deel van de huidige meerjarensubsidies voor instellingen om in een nieuw, flexibel budget voor meerjarige activiteiten. Een commissie, bestaand uit de kwartiermaker, Cultuur Netwerk Arnhem en een onafhankelijk voorzitter, zal de aanvragen voor dit budget toetsen en adviseren over de meerwaarde voor de stad.


Vergunningen en regels

Ook wil de gemeente ruimte geven aan nieuwe, al dan niet experimentele initiatieven die het culturele klimaat in Arnhem versterken. Bijvoorbeeld door het instellen van tijdelijke ontwikkelzones, waar in een regelluwe omgeving gepionierd en geëxperimenteerd kan worden. Daarbij ziet het college vooral kansen in het centrumgebied dat in het noorden en zuiden grenst aan de Rijn (Stadsblokken, Meinerswijk, Rijnbooggebied, Cobercogebied).

 

Noot voor de redactie:

Wanneer u de complete nota gemaild wilt krijgen, stuurt u dan een mailbericht naar [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen