5 tips voor het vermijden van files

Foto: Persfoto Uber

Voor forenzen in de regio Arnhem is het een herkenbaar probleem: vaststaan in de file, of op zijn minst vertraging oplopen door langzaam rijdend verkeer. Het Rijk en de provincie gaan het probleem gelukkig tackelen met de nodige investeringen. Maar dat betekent nog niet dat morgen meteen alle files zijn opgelost.

Het programma Beter Benutten van de Rijksoverheid moet het aantal files terugdringen. Het plan omvat een investering van 600 miljoen euro. Ook provincie Gelderland stelt 30 miljoen euro ter beschikking, voor spitsmijdingsprojecten. Onder andere rondom het probleemgebied Arnhem-Ede-Veenendaal.

Het zijn goede initiatieven, maar resultaat laat nog even op zich wachten. Gelukkig hoef je zelf niet stil te zitten, met deze 5 diensten verklein je het fileleed voor jezelf.

1. Laat je belonen voor file-ontwijkend gedrag

De particuliere sector laat doorgaans sneller resultaat zien dan de overheid, en dat is met filebestrijding niet anders. Er bestaan bijvoorbeeld enkele diensten die bestuurders belonen voor spitsmijdend gedrag. Soms zit daaraan zelfs een speciale autoverzekering gekoppeld, waarbij je door het mijden van de spits de hoogte van de premie drukt. Die korting kan oplopen tot wel 25 procent.

2. Vaker thuiswerken

Thuiswerken is niet alleen goed voor je werk-privé-balans, het maakt je ook nog eens productiever. Bovendien ontlast je de snelwegen, dus draag je (en jouw werkgever) bij aan de oplossing van het fileprobleem.

3. Ontwijk de spitsuren

Is thuiswerken niet mogelijk, vermijd dan in ieder geval de spitsuren. Reizen met de trein en carpoolen zijn natuurlijk ook goede alternatieven. Overleg wel even met je werkgever, want dat heeft natuurlijk gevolgen voor je werktijden. Woon je dichtbij je werk, dan is fietsen of lopen natuurlijk sowieso het overwegen waard.

4. In de file? Doe het voorzichtig

Soms zijn files onvermijdelijk. Zorg dan wel voor je eigen veiligheid, en die van een ander. Want het klinkt misschien gek, maar files zijn een bron van verkeersongelukken en daarmee een zichzelf versterkend probleem. Schakel tijdig je waarschuwingslichten in, zodat naderend verkeer op tijd snelheid kan minderen. Dat voorkomt kettingbotsingen. Geef motoren de ruimte en zet je motor af als je stilstaat. Dat voorkomt onnodig brandstofverbruik.

5. Mobiliteitsbudget

Voor werkgevers is het mobiliteitsbudget een slimme manier om relatief eenvoudig bij te dragen aan het oplossen van het fileprobleem. Je stelt per medewerker een vast bedrag beschikbaar voor het woon-werkverkeer. Het is aan hen hoe ze dit besteden: een OV-kaart, nieuwe fiets of benzine: zolang het geld maar naar hun woon-werkvervoer gaat.

Ook hier ondersteunt de particuliere sector. Bijvoorbeeld met voorzieningen en apps voor het eenvoudig registreren van ritten. Een mobiliteitsbudget scheelt de werkgever veel administratieve rompslomp en bovendien geef je werknemers meer vrijheden, wat vooral de jongere generatie zal aanspreken. Mooie bijvangst: doordat werknemers hun eigen vervoer mogen invullen, maken ze bewustere keuzes. Ze kiezen bijvoorbeeld vaker voor bus, fiets of trein. Ook hiermee draag je dus indirect bij aan het oplossen van het fileprobleem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen