Momentje Arnhem: Reinier

In ‘Momentje Arnhem’ benaderen wij opvallende of bijna onzichtbare, en andere interessante mensen, in de hoop ze te mogen verleiden tot een geïllustreerd interview, hopende dat ze ons willen verrijken met een glimp van hun leven. Onderhoudende verslagen die illustreren dat ieder mens een deur opent naar een andere wereld.

Naam : Reinier 
Geboren : Vrijdag 8 januari 1932
Geb. Plaats : Den Haag
Status : Getrouwd
Studie/beroep : Stukadoor
Hoe is je werkcarrière verlopen?
Toen ik 22 jaar was ben ik met mijn vader en mijn broers een stukadoorsbedrijf begonnen. Die combinatie was maar een kort leven beschoren. Na een jaar stopte een van mijn broers. Een jaar later de andere. Dit was omdat mijn vader niet mee wilde werken maar wel mee wilde delen. Hierdoor moesten we met drie man voor vier gezinnen zorgen. Ik ben toen nog een tijd samen met mijn vader doorgegaan, omdat mijn moeder financieel erg in de problemen kwam. Twee jaar later ging het toch mis. Na een controle van de belasting en het sociaal bouwfonds, kwam er een hoge naheffing en boete. Ik ben toen de samenwerking met mijn vader gestopt en heb het bedrijf zelfstandig, succesvol voortgezet. Toen ik 66 jaar was heb ik het bedrijf verkocht. Twee jaar later was het failliet.  
Kun je wat vertellen over je kindertijd in oorlogstijd?
Ik ben geboren op vrijdag 8 januari 1932 in de Schilderswijk, Den Haag. Dat was een volksbuurt waar je met een loper wel bijna alle voordeuren kon openen, maar waar niet veel te stelen viel omdat het een slechte tijd was. Veel mensen leefden van een uitkering die net genoeg was om van in leven te blijven, en net teveel was om van te sterven. Mijn vader had erg veel met godsdienst, dus moest ik op de christelijke weeshuisschool, naar de kinderkerk, de zondagsschool en noem maar op. Daar heb ik veel Bijbelkennis opgedaan. Maar een beter mens word je daar niet van. Hoewel ik nog steeds o.a. spreuken uit de bijbel gebruik, en ik er veel voordeel van heb gehad, ben ik een totale atheïst. Dat is dus het resultaat als je een kind met godsdienst vergiftigd. 
Ook bij ons was schraalhans keukenmeester. Daar bovenop had mijn vader ook straatvrees, waardoor er van werken weinig terecht kwam. Mijn moeder kon ook niet uit werken gaan want vader kon niet alleen zijn. Tot ons geluk kwam opa een tijd bij ons wonen. Hij gaf 6 gulden kostgeld per week. Aangezien moeder met 9 kinderen, 11 gulden per week kreeg van de steun (sociale dienst) was dat een hele ondersteuning.
Mijn ouders rookten beiden. Omdat er toen bijna geen rookwaar meer te verkrijgen was (of tegen hele hoge prijzen), moest ik voor ik naar school ging op de straat peuken zoeken. Deze peuken werden dan van het vloei ontdaan. Dit werd toen buksjek genoemd. Hier draaiden ze dan weer sjekkies van.
In het laatste deel van de oorlog werd het Bezuidenhout plat gebombardeerd door de geallieerden. Ook de spoorlijn werd vernield. Hierdoor was er bijna geen aanvoer van voedsel mogelijk. Het begin van de hongerwinter. Dit was verschrikkelijk. De mensen stierven bij bosjes, kregen hongeroedeem onder meer door het eten van suikerbieten en bloembollen. Ik liep uren van en naar Poeldijk. Naar een boer met hart, die toestond dat ik de goede stukjes uit slechte aardappelen mocht snijden. Met alle kleine stukjes vulde ik dan een zak. En met wat toen een enorme schat was liep ik weer kilometers naar huis. Onderweg nog proletarisch wat kroten scorend (het was noodzaak met vele monden thuis). Overigens moest ik ook nog opletten dat ik niet beroofd werd. Om de kachel te stoken haalden wij hout uit het puin en uit nog gedeeltelijk overeind staande huizen. 
Op een dag kreeg ik een ongeluk in het Westland waar ik heen was gelopen om eten te halen. Ik werd overreden door een paardenwagen die vol met mensen zat. Toen ik er aan de zijkant afsprong reed hij met het achterwiel over mij heen en werd ik zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Hier werd ik na een paar maanden ontslagen. Vervolgens werd ik met meerdere kinderen in een boot, over het IJsselmeer, naar Friesland gebracht. Hier was er wel eten. Ik kwam terecht in het dorp Niawier (gemeente Dongeradeel) bij een kleine boerderij waar ik ongeveer een jaar heb gewoond. Ook deze mensen waren niet rijk maar hebben me wel een jaar lang gratis te eten gegeven. Zondags moest ik tweemaal naar de kerk. Ik ben daar verder niet naar school geweest. Dat vond ik niet erg omdat ik thuis ook lang niet naar school was geweest.
Een poos na de bevrijding ben ik weer naar huis gebracht. Na enige tijd ben ik een krantenwijk gaan doen. Veertien dagen moest ik de eerste kranten gratis in de bus doen. Hierna kon ik aan de deur bellen om te vragen of ze weer een abonnement op de krant wilden. Voor iedere abonnee kreeg ik een gulden. Dit liep lekker op want ik sloeg geen deur over.
Wat zijn je huidige werkzaamheden? 
Ik ben gepensioneerd en boksinstructeur.
adufo9a3slw0xuyah84emshfo
Foto: Piek (www.piek.tv)
Hoe is je bokservaring opgebouwd? 
Op mijn 18e ben ik met boksen begonnen bij D.O.S. (Door Oefening Sterk). Dit was op de Hoefkade in Den Haag. In het gymlokaal van een school, waar ik enkele jaren samen met mijn jongste broer gebokst heb. Vervolgens heb ik enkele jaren gebokst bij Toon Wetemans (op het Noordeinde). Bij elkaar heb ik toen ongeveer 50 amateurwedstrijden gebokst. Dit was behalve in Nederland, ook in België en Engeland. Hierna ben ik 10 jaar met trainen gestopt. Tussendoor heb ik wel hard gewerkt en zaken gedaan. Vervolgens ben ik weer verder gegaan bij boksschool Kristallijn. Hier ben ik naast trainen ook gaan coachen. We hebben hier boksers tot grote hoogte opgeleid. Ik ben samen met John Kristallijn en onze boksers meegereisd naar wedstrijden o.a. in Parijs, Marseille, Londen en Antwerpen.  Ook is mijn eigen zoon, Willy van Delden, er de eerste A-klasse kampioen van Zuid-Holland geworden (Daarna nog 5 keer). Hij won veel wedstrijden op ‘knock out’. Boksschool Kristallijn was op een gegeven moment een van de grootste boksscholen in Nederland, met in 1991 onder andere de Europees prof.kampioen Mourad Louati. Bij Kristallijn heb ik 20 jaar getraind en gecoacht. Daarna ben ik verder gegaan met boksvereniging de Houtzagerij Den Haag, en in Emmen en Duitsland en zelfs op vakantie in Taragona, Spanje. Uiteindelijk train en geef ik nu 7 dagen in de week trainingen bij boksschool Haagse Directe van Chris van Veen. 
Kun je wat boks-hoogtepunten noemen? 
1. Dat Mourad Louati in 1991 in Parijs de EBU-titel zwaarwelter pakte; en dus bokskampioen van Europa werd (Reinier had veel met hem getraind in sportschool Kristallijn). Louati bokste in 1991 tegen Said Skouma. Skouma die van 30 wedstrijden er 28 op knock-out had gewonnen.

2. Het gevecht van zoon Willy van Delden tegen Don Diego Poeder (de toenmalig tweede van Europa van de amateurboksers). Willy gaf geweldig partij maar moest opgeven vanwege een blessure.

 3. De bokspartij tussen Mel Braun op 3-3-1952, in de Ahoy-hal Rotterdam, tegen Job Roos. Brown won op Technische Knock-out (T.K.O.).
Heb je hobby’s? 
Boksen. En in het bijzonder het coachen voor wedstrijdboksen.
Wat is jouw persoonlijke toekomstvisie/toekomstwens? 
Normaal blijven leven; en doen waar ik zin in heb.
Geloof je in een leven na de dood? 
Gezien de enormiteit van het sterrenstelsel en de miljarden planeten die allen een functie moeten hebben, geloof ik in ieder geval zeker dat er leven op andere planeten moet zijn. Ik zou in reïncarnatie kunnen geloven. Ik hou het open.. Voor hetzelfde geld kom ik mijn moeder nog tegen en ga ik gezellig met haar op reis. Zou ik best nog leuk vinden. 
Heb je een levensmotto? 
Wees oprecht als de duif en voorzichtig als de slang. 
Muziek:  
Country muziek: Tammy wynette, Patsy Cline, Johnny Cash (i.h.b. het nummer ‘San Quentin’), Jim Reeves. 

Engelbert Humperdink:( i.h.b. het nummer ‘For the good times’). 
Reden: Heerlijke muziek

Tango muziek: Malando (i.h.b. het nummer ‘Ole guapa’)
Reden: Brengt Rust
Films:
1. Mr. Majestyk. Een Amerikaanse actiefilm uit 1974 geregisseerd door  Richard Fleischer. Hoofdrol voor  Charles Bronson.  
Reden: Bijzondere film over een meloenplukker.

2. The Getaway. Een Amerikaanse actie/misdaad film uit 1972 geregisseerd door Sam Peckinpah. Hoofdrollen voor  Steve McQueen and Ali MacGraw.
Reden: Spannende filmklassieker.

3. The godfather is een Amerikaanse actie/misdaad film uit 1972  geregisseerd door: Francis Ford Coppola. Van Mario Puzo. Hoofdrollen voor: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan.
Reden: Spannende filmklassieker.

4. Duel in de zon (1946) geregisseerd door King Vidor.  Met Gregory Peck, Jennifer Jones en Joseph Cotten in de hoofdrollen. (Oorspronkelijke titel uit het Engels: Duel in the sun.) 
Reden: Bijzondere film met een verschrikkelijk mooie vrouw in de hoofdrol.
Boeken:
1. De peetvader – Auteur: Mario Puzo 
2. De laatste don – Auteur: Mario Puzo
3. Dageraad der magiërs – Auteur: L.Pauwels
4. Waren de goden kosmonauten – Auteur: Erich von Daniken
5. Om de schatten van Il Tigretto – Auteur: Joh. H. Been 
6. Boeken van de auteurs Robert Ludlum, Harold Robins en Max Brand
Reden: Stuk voor stuk geweldige boeken
b0i8462093j2allxft1hf4dzt
foto:Rick Herrera
Wie is/zijn er op dit moment belangrijk voor jou? 
Mijn vrouw, drie van mijn kinderen, en vier van mijn kleinkinderen.
Waarom? 
-Wat mijn vrouw betreft: Omdat ze mijn vrouw is met alles erop en eraan.
-Wat de kinderen kleinkinderen (en mijn vrouw) betreft: Dat is het deel van mijn familie waar het echt om draait.
Fijn dat je aan dit interview meedeed Reinier. Bij dezen mag je op je eigen ingegeven manier deze column afsluiten. 
z7tq66k2mx95az8pzpkdgy7ld
http://www.youtube.com/watch?v=rzy2wZSg5ZM  
(Edith Piaf – Non, je ne regrette rien (Officiel) [Live Version])      
Auteur: Rick Herrera
Foto’s: Rick Herrera en Piek.tv
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen