112

Herzieningsverzoek juiste stap in zaak Arnhemse Villamoord

Foto: KRO-NCRV

De politie in Oost-Nederland is geschrokken van de recente uitzendingen van KRO-NCRV over de Arnhemse Villamoord, waarin het handelen van de politie ter discussie wordt gesteld. In de documentaireserie wordt getwijfeld aan de professionaliteit en integriteit van de politiemedewerkers en de officier van justitie die destijds betrokken zijn geweest bij het onderzoek.

Deze zaak heeft geleid tot veroordelingen tot lange gevangenisstraffen met grote impact op betrokkenen. In de documentaire is tevens aangekondigd dat er een herzieningsverzoek ingediend gaat worden.

Herzieningsverzoek ingediend

Bij de Hoge Raad wordt opnieuw een herzieningsverzoek ingediend over de Arnhemse villamoord uit 1998. Aanleiding is het tweede seizoen van De villamoord. Uit de documentaireserie van KRO-NCRV zou blijken dat de leider van het politieteam onder ede heeft gelogen voor het gerechtshof dat zijn team per toeval is gestuit op een groep mannen, waarna er negen werden veroordeeld. Een eerder herzieningsverzoek werd in april afgewezen.
Bij de Arnhemse villamoord kwam 23 jaar geleden een vrouw om het leven en raakte een andere vrouw gewond. De documentaireserie op NPO 2 is hier terug te kijken.

Valsheid in geschrifte gepleegd

“Politie en justitie hebben willens en wetens de boel belazerd, er is sprake van meineed en er is valsheid in geschrifte gepleegd,” zegt advocaat Paul Acda, die zes van de veroordeelden bijstaat. Feitelijk berust het onderzoek volgens hem op informatie die kort na de moord van een agent kwam, die zijn drugsverslaafde informanten betaalde voor informatie. Deze agent gaf destijds zonder toestemming leiding aan informanten in het drugs- en prostitutiecircuit van Arnhem, zo vertellen zijn oud-collega’s, meldde KRO-NCRV in een persbericht.
Politie-Oost Nederland en het Openbaar Ministerie (OM) wilden tegenover de omroep niet reageren en beschouwen de zaak, na de eerdere uitspraak van de Hoge Raad, als juridisch afgerond.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden