112

Man uit Groesbeek veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeluk

Foto: Rechtbank

De rechtbank legt aan een 22-jarige man uit Groesbeek een taakstraf op van zestig uur voor het veroorzaken van een verkeersongeval op de Huissensestraat in Arnhem. Naast de taakstraf krijgt de man een voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden, met een proeftijd van twee jaar.

Volgens de rechtbank had de man niet door het oranje licht moeten rijden.

Door oranje

De man reed op 9 juli 2020 te Arnhem in zijn auto op de Huissensstraat en naderde een zebrapad met een verkeerslicht. Dat verkeerslicht had voor hem oranje licht. De man koos ervoor om door te rijden, in de veronderstelling dat hij het nog wel kon halen. Hij dacht dat hij het voetgangersoversteekplaats nog wel kon passeren voordat het verkeerslicht daar op groen zou springen. Hierdoor kwam de man in botsing met een vrouw die een scootmobiel bestuurde.

Verkeer in gevaar gebracht

Volgens de rechtbank had de man niet door het oranje licht moeten rijden. Ook oranje licht betekent dat bestuurders moeten stoppen, tenzij dat echt niet meer op tijd kan. Door niet te stoppen, heeft de man het verkeer in gevaar gebracht.

Gevaar op de weg

De inschattingsfout van de man is niet zodanig dat er sprake is van aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijden. De rechtbank oordeelt dat de man door zijn inschattingsfout wel gevaar op de weg heeft veroorzaakt en daardoor schuldig is aan gevaar-zettend gedrag. Volgens de Wegenverkeerswet (WVW) gaat het dan om een overtreding.

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden