112

112-dag 2021: aandacht voor de mensen van de meldkamer.

Foto: 112 meldkamer

11 Februari (11-2) staat jaarlijks in het teken van het alarmnummer 112. Het is belangrijk om te weten in welke situaties je dit nummer moet bellen en wat je kunt verwachten.

Het alarmnummer 112 ken je ongetwijfeld. Ken je ook de feitjes over het alarmnummer?

Europese 112-dag

Gisteren op 11 februari was het Europese 112-dag. Deze dag is in 2009 ingevoerd door de Europese Unie, om de bekendheid en het gebruik van dit noodnummer te bevorderen. Het noodnummer 112 werkt namelijk in alle lidstaten van de Europese Unie en is gratis bereikbaar via alle vaste en mobiele netwerken.
De European Emergency Number Association (EENA) besteedt dit jaar niet alleen positieve aandacht aan het noodnummer 112, maar ook aan de mensen ‘achter’ dit nummer. Dat doet ze met de Thank you chain / #thankyouchain als insteek. Een goede reden om nog eens het werk van de centralist extra onder de aandacht te brengen.

Geen beltegoed? Geen probleem!

Bellen naar 112 is gratis, dus daar heb je geen beltegoed voor nodig. Ook met geen of een ongeldige simkaart in je telefoon kan je het alarmnummer in Nederland bellen. Netwerkproviders hebben met elkaar afgesproken dat zij noodoproepen van elkaar overnemen. Hierdoor kan je altijd 112 bellen als je bij jouw provider geen bereik hebt, Alle 112 oproepen krijgen voorrang op andere gesprekken.
112 geldt in alle landen in Europa. Ook buiten Europa zijn er een aantal landen die ook 112 als alarmnummer hanteren. Bel je in het buitenland naar 112? Dan word je doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale. Ben je in het grensgebied tussen Nederland, Duitsland en België? Dan kan jouw oproep in een ander land terechtkomen dan van waaruit je belt. De medewerker van de centrale meldkamer kan je dan doorverbinden met de Duitse of Belgische alarmcentrale. Dit geldt overigens alleen voor een mobiel toestel met simkaart. Buitenlandse alarmcentrales hebben zogeheten simloze oproepen geblokkeerd.

Alleen 112 bellen wanneer elke seconde telt

Je mag het internationale alarmnummer 112 alleen bellen wanneer elke seconde telt. Bijvoorbeeld:

  • bij een brand
  • als je getuige bent van een ongeval met gewonden
  • getuige bent van een misdrijf

Tip: Zet je telefoon op luidspreker als je belt. Dan heb je je handen vrij als je een slachtoffer wilt gaan helpen. Zo kan de centralist aan de andere kant van de lijn instructies geven.

Cruciaal

Elke keer als je 112 belt, maak je contact met een meldkamer en krijg je een centralist aan de lijn. Je ziet ze niet, maar hoort ze wel. En ze spelen een cruciale rol bij ieder incident. In de eerste minuten is een centralist de link tussen het incident en de hulpverleners op straat. Centralisten weten wat ze doen en weten wat er van hen wordt verlangd. Ook als de druk toeneemt en er snel gehandeld moet worden weet de centralist wat er moet gebeuren.
“De mensen van onze meldkamer zijn onmisbaar en een volwaardig onderdeel van het complete brandweerteam,” zegt voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland. “De functie van centralist is niet het eerste waar je aan denkt als je het over de brandweer hebt, maar spelen een cruciale rol in de incidentbestrijding. Zij ontvangen meldingen, beoordelen en bieden passende hulp. Daarnaast zijn zij (mede)verantwoordelijk voor de uitvoering van de multidisciplinaire opschaling, alarmering en informatie-uitwisseling met eigen brandweercollega’s en alle overige (hulp)diensten. Een mooie, maar tegelijkertijd stressvolle baan met momenten van emotie, daarom is het goed dat ook zij in de picture komen te staan.”

Indrukwekkende verhalen (video)

Ben je benieuwd wat een centralist zoal meemaakt? Kijk dan een naar deze indrukwekkende waargebeurde verhalen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen