112

Politierechter veroordeelt zes Gelderse relschoppers, waaronder een Arnhemse vrouw

Foto: Wikipedia

De politierechter in Arnhem heeft gisteren vijf mannen en een vrouw veroordeeld in corona-gerelateerde zaken. Deze personen stonden tijdens een zogeheten snelrechtzitting voornamelijk terecht voor opruiing.

In de meeste zaken legt de rechter een taakstraf met aftrek op en daarbij een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Vrouw bestraft via jeugdstrafrecht

Een 18-jarige Arnhemse stond ook terecht voor opruiing via social media. Als dit niet bewezen kon worden zou zij zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging.  Zowel de officier als de justitie als de politierechter komt niet tot een bewezenverklaring voor de opruiing. Daarom spreekt de rechter haar vrij van dit feit. Wel heeft de vrouw zich schuldig gemaakt aan bedreiging met een misdrijf tegen het leven. De politierechter past in deze zaak het jeugdstrafrecht toe en legt een taakstraf op van vijftig uur met aftrek, waarvan tien voorwaardelijk. De vrouw krijgt ook een leerstraf van twintig uur bij Jeugdbescherming Gelderland.

Minderjarige verdachten

Tijdens de snelrechtzitting stonden twee minderjarige jongens terecht. Deze zaken behandelde de kinderrechter achter gesloten deuren. Een 16-jarige jongen uit Hulshorst moest zich verantwoorden bij de kinderrechter, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan opruiing en verboden wapenbezit. Volgens de officier van justitie konden deze feiten worden bewezen en hij eiste daarom een werkstraf van tachtig uur met aftrek, waarvan veertig voorwaardelijk. De kinderrechter neemt deze eis over en veroordeelt de jongen voor opruiing en verboden wapenbezit. Aan de voorwaardelijke straf zijn bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een meldplicht bij de reclassering. Als de reclassering het nodig vindt, moet de jongen zich laten behandelen.
Een 15-jarige jongen moet een taakstraf van zestig uur uitvoeren, waarvan veertig voorwaardelijk, met aftrek. Volgens de kinderrechter heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

Vernielen pizzeria

Een 22-jarige man uit Harderwijk zou in een appgroep hebben aangespoord om een plaatselijke pizzeria tot vernielen. Daarmee maakte hij zich schuldig aan opruiing.  De politierechter legt een werkstraf van zestig uur met aftrek op met daarbij een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Deze straf is gelijk aan de eis van officier van justitie.

Aansporen tot geweld

Een 22-jarige man uit Winterswijk maakte zich schuldig aan opruiing. Hij spoorde op social media aan om geweld te gebruiken tegen onder andere politieagenten. Hij krijgt een celstraf van zeventien dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. Daarbij moet hij een taakstraf van zestig uur uitvoeren.

Ruiten ingooien

Een 21-jarige man uit Kerk Avezaath spoorde via Snapchat personen aan om massaal naar een locatie in Tiel te komen. Hij gaf daarbij aan dat er vuurwerk en messen voor het oprapen lagen als de ruiten werden ingegooid. De politierechter veroordeelt de man voor opruiing en legt een voorwaardelijke celstraf op van twee weken met daarbij een werkstraf van zestig uur met aftrek.

Onacceptabel

De politierechter geeft in alle zaken aan de gepleegde strafbare feiten ernstig en onacceptabel te vinden. In de onrustige tijd waarin wij nu leven is de impact van dit soort feiten groot. Niet alleen op de samenleving, maar in het bijzonder ook op de politie.

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden