112

Zeven jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor man uit Sint-Maarten

Foto: Rechtbank Arnhem

De rechtbank legt een 27-jarige man uit Sint-Maarten zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging op voor verkrachting en ernstige mishandeling van een vrouw uit Arnhem.

Door het incident liep de vrouw potentieel levensbedreigende verwondingen op.

Van afpersen tot poging doodslag

De man probeerde op Eerste Kerstdag 2018 in Arnhem een 68-jarige vrouw op straat af te persen. Toen dat niet lukte probeerde hij haar met geweld te beroven van geld. Daarna trok hij haar de struiken in en duwde hij haar op de grond. Hij ging boven op haar liggen en wurgde haar. De man drukte de keel van de vrouw met zo veel kracht en zo langdurig dicht dat zij tijdelijk buiten bewustzijn is geraakt. Ook verkrachtte hij haar. De vrouw liep door het incident -onder meer- potentieel levensbedreigende verwondingen op.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank vindt de man verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens het Pieter Baan Centrum lijdt hij aan een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Ook heeft hij een verstandelijke beperking. De man heeft verder een ernstige coca√Įneverslaving en een matige alcoholverslaving. De man handelde onder invloed van die gebrekkige ontwikkeling √©n die stoornissen toen hij de feiten pleegde.

Tbs met dwangverpleging

De rechtbank vindt de man schuldig aan een poging doodslag, verkrachting, poging afpersing en een poging diefstal met geweld. Als de man niet wordt behandeld, is volgens de rechtbank de kans groot dat hij opnieuw ernstige strafbare feiten pleegt die een gevaar opleveren voor de veiligheid van anderen. De rechtbank vindt het daarom nodig dat hij gedwongen behandeling en begeleiding krijgt om de kans op herhaling te beperken. De rechtbank oordeelt dat de maatschappij tegen de man moet worden beschermd en legt daarom de tbs-maatregel met dwangverpleging op. Kijkend naar de ernst van de gepleegde feiten legt de rechtbank bovendien een gevangenisstraf op van zeven jaar.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man ruim 30 duizend euro aan schadevergoedingen aan het slachtoffer betalen.

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden