3D-printproject als aftrap van techniekonderwijs op Basisschool de ASV

Foto:

Basisschool de ASV in Arnhem introduceert Techniekonderwijs met een speciaal 3D-printproject. Op 18 december worden tijdens de kerstmarkt op school de eerste producten geprint. Leren werken met 3D-software wordt onderdeel van het Techniekonderwijs dat in januari wordt geïntroduceerd. 

Leerlingen leren de wereld van zowel gebruikelijke als moderne technieken ontdekken. De aftrap van het Techniekonderwijs is ook meteen het startsein van de stapsgewijze invoering van 21th Century Skills. Daarmee zet de school niet alleen in op kennis, maar ook op vaardigheden. Denk aan het kritisch leren denken en aan de ontwikkeling van het probleemoplossend vermogen van de leerlingen. 
De school wil met het Techniekonderwijs de leerlingen beter voorbereiden op de huidige samenleving waarin techniek een steeds grotere plek inneemt. “Het huidige onderwijs is vrij taalgericht. Wij willen ook de bètakant en het ruimtelijk inzicht van de leerlingen in het basisonderwijs tot bloei laten komen”, aldus Petra Kuppens, directeur van basisschool de ASV, “Het Techniekonderwijs leent zich meteen erg goed voor de start met het stapsgewijs invoeren van de 21th Century Skills. Deze benadering waarmee we onze leerlingen nog beter klaarstomen voor de maatschappij, passen we stapsgewijs in ons onderwijs in.”
Enthousiast
Vanaf januari 2015 gaan leerlingen van de school regelmatig aan de slag in het Technieklokaal. Hierin leren de leerlingen werken met elektronica, magnetisme, constructies, etc. Sommige leerlingen hebben al geoefend en zijn enthousiast, zo ook Damian Liu, leerling van groep 7: “Het is echt harstikke leuk. We kunnen uit bestaande figuren kiezen, maar we kunnen ook zelf ontwerpen maken. We hebben al even wat geprobeerd en door goed samen te werken kwamen we al best ver. Ik denk dat we tijdens de kerstmarkt kerstbellen, engeltjes of mooie beeldjes voor onder de boom gaan printen voor het goede doel.” Een 3D printer-deskundige komt hen hierbij helpen.
Nieuwe ontwikkeling 
De leerlingen van groep 7 en 8 zijn de eerste gebruikers van de printer en starten met het maken van 3D-figuren die zij tijdens de kerstmarkt van de school op 18 december verkopen voor het goede doel. Om alle eerste resultaten te laten zien volgt op 19 juni 2015 een tentoonstelling die samen met de leerlingen wordt georganiseerd. De aftrap van het Techniekonderwijs is niet alleen de start van extra aandacht voor de bètakant, maar ook sterke inzet op het ontdekkingsgericht leren. De school introduceert stapsgewijs de 21th Century Skills, een aanvulling op het onderwijs waarin niet alleen aandacht is voor het overbrengen van kennis, maar ook het aanleren van vaardigheden. De school stimuleert daarmee bij de leerlingen de ontwikkeling van het kritisch denken, creativiteit, ICT-vaardigheden, samenwerken en communicatie. 
Het 3D project wordt ondersteund door 3D pronter point.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen