Dagsymposium MOMENTUM “Towards Architecture as a social Tool”

Architectuurcentrum CASA organiseert op 21 november een symposium over de maatschappelijke meerwaarde die architectuur kan bieden. Met bijdragen van Belinda van Buiten, Ineke Hans, NDVR en een speciale vertoning van de documentaire ‘Citizen Architect’ ingeleid door Nathalie Leysen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 14 november.

CASA organiseert onder de titel MOMENTUM om het jaar een internationaal dagsymposium over actuele ontwikkelingen binnen het vakgebied van architectuur en stedenbouw. Twee jaar geleden ging het over de vraag hoe we – zeker in tijden van crisis – om kunnen gaan met minder, maar met meer oog voor ‘common sense’ in architectuur. Dit jaar staat de maatschappelijke meerwaarde die architectuur kan bieden centraal.
In de afgelopen jaren is er mede door de crisis een beweging gaande waarin het ego van de sterarchitect heeft plaatsgemaakt voor een sociaal betrokken houding en dienstbaar ontwerpen. 
  
Designwoningen voor de kleine beurs, het creëren van meer sociale cohesie door middel van stedelijke ingrepen of het bouwen van scholen in de derde wereld zijn allemaal uitingen van deze nieuwe positie. Voor het symposium Towards Architecture as a social Tool heeft CASA vier sprekers uitgenodigd die verschillende aspecten van maatschappelijke betrokkenheid in de architectuur vertegenwoordigen.
Belinda van Buiten van FBW Architecten richtte in 1992 met haar partner Antoni Folkers en George Wilks FBW Architecten op met bases in Tanzania, Uganda en Manchester. Vanaf 2000 werken Van Buiten en Folkers in Utrecht, maar zijn nog steeds sterk betrokken bij de ontwerp- en studieopdrachten van FBW in Afrika. Belinda van Buiten zal ingaan op de manier waarop deze projecten hun invloed uitoefenen op het Nederlandse werk van haar bureau. 
Internationaal bekende productontwerper Ineke Hans van STUDIO|INEKEHANS werkte onlangs mee aan een bijzonder sociaaleconomisch plan om het afgelegen eiland Fogo (New Foundland) nieuw leven in te blazen. Hans produceerde als onderdeel hiervan meubels met de lokale bevolking. Zij geeft een lezing over haar bijdrage aan het project en de impact daarvan op het toekomstperspectief voor het eiland en haar bewoners. 
De Belgisch architecte Nathalie Leysen nam in 2005-2006 deel aan het zogenaamde ‘Outreach Program’ van het Amerikaanse Rural Studio van de gelauwerde architect Samual Mockbee. Het verwierf wereldwijd bekendheid met 20K-Houses, woningen die voor een totaal van $20.000 zijn ontworpen en gebouwd. Leysen vertelt over haar ervaring en geeft een inleiding op de documentaire ‘Citizen Architect, Samuel Mockbee and the Spirit of the Rural Studio’. 
Het Belgische NDVR (Maarten Desmet, Tim Devos en Seppe De Blust) brengt architectuur, stedenbouw, planning en sociale geografie samen in een bureau met een missie. NDVR adviseert, begeleidt en ondersteunt architecten, projectontwikkelaars en overheden om de sociale meerwaarde van ruimtelijke projecten te vergroten. Zij zullen ingaan op een aantal voorbeelden uit de praktijk zoals de herontwikkeling van het Antwerpse Slachthuisgebied.  
Datum: Vrijdag 21 november
Aanvang: 10.15 uur, inloop vanaf 09.30 uur. Einde 17.00 uur
Locatie: Showroom Arnhem, Kleine Oord 177
Aanmelden kan tot 14 november via [email protected]
Details over betaling volgen na aanmelding.
Kosten deelname: € 75, –
Leden van de CASA- sociëteit betalen € 70, – ,  studenten € 25,-
Prijzen zijn inclusief BTW en lunch (koffie en thee inbegrepen).
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen