D66 Arnhem ziet opening problematiek coffeeshops

Vorige week deed de rechtbank van Groningen een verrassende uitspraak. Een echtpaar uit Bierum heeft zich schuldig gemaakt aan wietteelt maar krijgt toch geen straf opgelegd. Volgens D66 Arnhem is hiermee de deur naar gereguleerde kweek geopend: “Hoogste tijd om het achterdeurprobleem van coffeeshops te verhelpen!” Burgemeester Kaiser wil het hoger beroep afwachten, maar noemt de uitspraken “zeker relevant voor Arnhem.”

De Bierumse kwekers tapten geen stroom af, betaalden normaal belasting, en leverden alleen aan erkende coffeeshops. Ze hielden goed rekening met de veiligheid, veroorzaakten geen overlast, en teelden nog biologisch ook. “Een werkwijze die past binnen het Nederlandse gedoogbeleid”, oordeelde de rechter. D66 Arnhem ziet in deze uitspraak een einde aan het achterdeurprobleem van coffeeshops: ze mogen wel softdrugs verkopen, maar niet inkopen. 
Nieuws beleid nodig
Kemperman: “Een hypocriete situatie die illegale kweek in stand houdt, met alle bijkomende ellende.” De D66 politica wijst op de instandhouding van georganiseerde misdaad, brandgevaar en overlast. Maar vooral de verspilling van politiecapaciteit en het gevaar voor de volksgezondheid is haar een doorn in het oog. D66 wil al jaren regulering van zowel de verkoop als de teelt van cannabis. Initiatieven hiertoe liepen echter steevast stuk op een starre VVD-minister. Nu duidelijk is dat wietteelt binnen de juiste kaders veilig en verantwoord kan, moet het achterdeurprobleem direct worden aangepakt. Nieuw beleid is nodig.
“Zeker relevant”
De afgelopen jaren zit D66 Arnhem bovenop het coffeeshopbeleid en het reguleren van de achterdeur in Arnhem. In de raadsvergadering van maandag 27 oktober heeft Suzan Kemperman het college gevraagd (ook namens GroenLinks) of de recente gerechtelijke uitspraak nieuwe gezichtspunten heeft opgeleverd en of het relevant is voor het Arnhemse beleid. In antwoord op deze vragen heeft burgemeester Herman Kaiser aangegeven dat de uitspraak “zeker relevant” is, ook die van de rechter onlangs in Amsterdam. Hij vindt dat er een duidelijk signaal is afgegeven om iets aan de problematiek te doen. 
Alvorens tot initiatieven over te gaan wil de burgemeester eerst afwachten wat het hoger beroep van het OM in de zaak in Groningen en Amsterdam gaat opleveren.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen