Burgers’ Zoo herdenkt omgekomen dierverzorgers

Foto:

Ook dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem ontkwam zeventig jaar geleden niet aan de strijd in de Tweede Wereldoorlog. Als gevolg van een bombardement in september 1944 kwamen twee dierverzorgers om. Ter nagedachtenis aan hen is maandag 29 september een plaquette onthuld.

Op 28 september 1944 passeerde een Duitse kolonne de Schelmseweg. Zij werden opgemerkt door Engelse piloten en onder vuur genomen. Veertien bommen vielen er op het dierenpark en hierbij werd dierverzorger Cornelis Metselaar dodelijk getroffen. Zijn collega Hendrik Stouten raakte zodanig gewond dat hij enkele dagen later in het ziekenhuis overleed.
Cornelis Metselaar en Hendrik Stouten
Cornelis Metselaar (25 jaar) was pas enkele weken als dierverzorger in het park werkzaam. Hij kwam uit Zevenhuizen en woonde sinds juli 1944 in Arnhem in het Spijkerkwartier. Omdat de bevolking uit de binnenstad van Arnhem moest evacueren, verhuisde hij op 23 september 1944 naar Burgers’ Dierenpark. Hendrik Stouten (69 jaar) verhuisde met zijn familie in 1942 van Capelle aan de IJssel naar Arnhem. Sinds februari 1943 woonde het gezin in de Sint Peterstraat in het Spijkerkwartier, dezelfde straat als Cor Metselaar. 
Onderzoek in het archief van Burgers’ Zoo
Lucie van Hooff-Burgers, die samen met haar man Reinier van Hooff de directie van Burgers’ Dierenpark voerde, schreef in haar oorlogsdagboek: “Cor helpt flink. Hij is sinds gisteren avond met zijn meisje en zijn opa ook hier geëvacueerd. Zij huizen nu in het slachthuis. Ik heb er een kachel ingezet.” 
De heer en mevrouw van Nieuwstadt, archivarissen van het Arnhemse dierenpark, hebben naar aanleiding van deze dagboekpassage uitgebreid onderzoek verricht naar beide slachtoffers van het bombardement. Met behulp van het Gelders Archief achterhaalden zij de akte van de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand de dato 29 mei 1945, waarin Krina Stouten, de dochter van Hendrik Stouten, ‘uit eigen wetenschap kennis dragende’ het overlijden aangaf van Cornelis Metselaar op 28 september 1944 en Hendrik Stouten op 29 september 1944. 
herdenkingburgers-zooarnhem-2
Plaquette ter herdenking
Deze wetenschap bood Burgers’ Zoo de gelegenheid om zeventig jaar na het oorlogsgeweld van 1944 hen die vergeefs in het park een veilig heenkomen zochten te herdenken. Dit gebeurde met de onthulling van de plaquette op maandag 29 september door mevrouw van Nieuwstadt-van Hooff (archivaris Koninklijke Burgers’ Zoo), mevrouw Metselaar (nabestaande slachtoffer Cornelis Metselaar) en mevrouw van Hooff-Wierenga (directieadviseur Koninklijke Burgers’ Zoo) en in het bijzijn van tientallen medewerkers.
Op de foto: De onthulling van de plaquette door (v.l.n.r.) mevrouw van Nieuwstadt-van Hooff, mevrouw Metselaar en mevrouw van Hooff-Wierenga. (Foto’s: Koninklijke Burgers’ Zoo)
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen