Burgemeester Arnhem huldigt KWF-collecteheld

Foto:

Tineke Hieminga-Ruiter is vrijdag 29 augustus door burgemeester Kaiser gehuldigd als KWF-collecteheld. De Arnhemse loopt al 35 jaar collecte voor KWF Kankerbestrijding. Van 1 t/m 6 september wordt voor de 65e keer de landelijke collecteweek gehouden.

Tijdens de collecteweek gaan duizenden vrijwilligers de deuren in Nederland langs om geld op te halen voor kankeronderzoek. In Arnhem zetten ongeveer 400 collectanten zich in voor de gezamenlijke strijd tegen kanker. Jaarlijks krijgen ruim 100.000 Nederlanders de diagnose kanker. Omgerekend naar het aantal inwoners van Arnhem zijn dat ongeveer 2 Arnhemmers per dag.
 
Burgemeester Kaiser: “Het is fantastisch dat vrijwilligers als mevrouw Hieminga-Ruiter zich al zo lang met hart en ziel belangeloos inzetten voor KWF Kankerbestrijding.” Tineke Hieminga-Ruiter zet zich al 35 jaar in voor haar wijken Heijenoord, Lombok en Het Dorp. “Ik vind het heel erg leuk om zo gewaardeerd te worden. Voorlopig ga ik nog heel lang door met collecteren, want zolang ik het kan doen, waarom dan niet?”, aldus de Arnhemse.
 
Collectehelden
In alle provincies worden deze week KWF-collectehelden gehuldigd door de burgemeester van zijn of haar stad. De collecteheld is iemand met een bijzonder verhaal die zich op onnavolgbare wijze heeft ingezet rondom de collecte van KWF. Burgemeesters als Herman Kaiser, Eberhard van der Laan, Annemarie Jorritsma en Onno Hoes zetten daarmee symbolisch alle 100.000 vrijwilligers van KWF Kankerbestrijding in het zonnetje.
 
Betere overlevingskansen door kankeronderzoek
Al 65 jaar gaan in de eerste week van september collectanten langs de deuren om geld op te halen voor kankeronderzoek. Tijdens deze periode is al veel vooruitgang geboekt; zo is het percentage van kankerpatiënten dat vijf jaar na diagnose nog in leven is, gestegen van gemiddeld 25% in 1949 naar 61% in 2013. Vooraanstaande kankeronderzoekers stellen dat ontwikkelingen op het gebied van immunotherapie en personalized medicine de overlevingskansen nog verder kunnen verbeteren. In Nederland krijgen echter nog steeds 12 mensen per uur te horen dat zij kanker hebben en jaarlijks sterven er 44.000 mensen aan. 
 
Over KWF Kankerbestrijding
KWF Kankerbestrijding is opgericht in 1949. Koningin Wilhelmina ontving bij haar Gouden Regeringsjubileum in 1948 een Nationaal Geschenk. Zij besloot dit bedrag van 1 miljoen euro (toen: ruim 2 miljoen gulden) te bestemmen voor de bestrijding van kanker. Het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Kankerbestrijding werd opgericht. KWF Kankerbestrijding werft al sinds de oprichting zelf fondsen, en financiert nu ongeveer de helft van al het wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland. 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen