Lincolnshire (UK) herdenkt 70 jaar Slag om Arnhem

Foto:

Honderden veteranen, hoogwaardigheidsbekleders en familie’s herdenken op 6 september 2014 in Lincolnshire, Verenigd Koninkrijk, de Slag om Arnhem van 70 jaar geleden. In de regio Lincolnshire bereidden Britse militairen zich destijds voor op de operatie Market Garden. “In totaal vertrokken 2320 militairen naar Arnhem, slechts 435 kwamen er terug”.

De herdenking wordt gehouden in het Woodhall Spa Cottage Museum te Woodhall Spa, zo’n 235 km ten noorden van de hoofdstad Londen. In Woodhall Spa werden de militairen opgeleid van de Airlanding Brigade die deelnamen aan de Slag om Arnhem. Naast de herdenking wordt onder meer een parade gehouden met de Freedom Flame. De dag wordt bijgewoond door leden van de Lincoln Parachute Regimental Association, samen met de RAF Waddington Pipe Band en een aantal hoogwaardigheidsbekleders waaronder de Lord Lieutenant of Lincolnshire, Mr. Tony Worth and the Dutch Military, Air and Deputy Defense Attache, Mr. Ron van de Put.
 
Eer 
Tony Thacker, secretaris van de Lincoln Parachute Regimental Association: “De Slag om Arnhem was zeer belangrijk voor het Lincoln gebied, troepen werden ondergebracht in woningen door de hele regio voorafgaand aan de strijd. Het is een grote eer voor ons om deel te nemen deel aan Woodhall Spa’s Dodenherdenking. Twintig leden van de Parachute Regimental Association marcheren mee in de parade, als een blijk van eer en het in herinnering houden van de dappere militairen die deelnamen in Arnhem”. De leden worden vergezeld door de 90-jarige Arnhem-veteraan Jack Taylor.
johnfrostlucht
John Frostbrug anno 2014 (foto: Arnhem Nieuws)
Arnhem Memorial Stone
De Lincoln Branch van het Parachute Regiment Association werd opgericht in 1951 en heeft er mede voor gezorgd dat er in 2010 een gedenksteen (zie foto header) is geplaatst in Woodhall Spa ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen in Arnhem. De herdenkingsdag zal plaatsvinden in de sfeer van 1940. Tijdens de dag is er een kerkdienst, een kranslegging een veteranenlunch, muziek en een speciale vertoning van een documentaire genaamd ‘Down Memory Lane’. 
Dakota 
De RAF levert een bijdrage met een Britain Memorial Flight. Hierin is er onder meer deelname van een Dakota vliegtuig, die gebruikt werd voor de lucht-dropping van parachutisten tijdens de Slag om Arnhem. Wanneer het weer het toelaat, zullen hier ook twee Lancaster bommenwerpers bij worden betrokken.
Dankbaar
Volgens coördinator Jackie Goodall wil Woodhall Spa dankbaarheid tonen met de herdenking. “Woodhall Spa speelde een grote rol in de voorbereidingen voor operatie Market Garden. Zeventig jaar na de Slag om Arnhem hebben we besloten om onze dankbaarheid te tonen aan de dappere militairen die deelnamen. Veteranen uit alle hoeken van het land gedenken samen in eerbied en trots de gevallenen”.
 
Kijk voor meer (achtergrond-)informatie op: www.cottagemuseum.co.uk 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen