Verborgen verrassingen van Kasteel Rosendael

Foto: rosendaelkasteelglk

Tijdens een rondleiding door Kasteel Rosendael is veel te zien, maar er zijn ook talloze deuren die gesloten blijven. Wat zit daar achter? In het kader van het 700-jarig bestaan worden nieuwsgierigen meegenomen naar de verborgen plekjes van het kasteel. 

Geldersch Landschap & Kasteelen laat tijdens de gewone rondleidingen de bezoeker in een uur veel zien van kasteel Rosendael. De opengestelde vertrekken zijn stijlvol ingericht, maar wat er in kasten en bureaulades is gestopt blijft onzichtbaar. En op zolder komt al helemaal nooit iemand. Nu Rosendael 700 jaar bestaat heeft u de kans enkele ‘geheime’ plekjes van het kasteel te komen bewonderen. 
Bedgeheimen
In april  stonden de Oranjes centraal en in mei zijn de ‘bedgeheimen’ onthuld. Zo heeft elke maand een eigen thema. Welke thema’s er nog volgen blijft een verrassing, maar enkele dagen van tevoren krijgt u op de Facebook-pagina van Kasteel Rosendael alvast een hint.
Fascinerend
Jorien Jas, conservator van Geldersch landschap & Kasteelen vertelt enthousiast over de speciale rondleidingen. “Mensen hebben veel interesse in ons werk achter de schermen. Wat wij dagelijks moeten doen om het interieur en de collectie op orde te houden, dat is fascinerend voor het publiek. Met onze naar Engels voorbeeld georganiseerde ‘housekeeping’ lopen we in Nederland voorop.” Eerder dit jaar waren de ‘schoonmaak’-rondleidingen een enorm succes.
rosendaelschelpendepotglk
Schelpen
Nog tot in oktober zijn er verrassingsrondleidingen. Zo komt er vast en zeker een bezoek aan de zolder waar een unieke schelpencollectie wordt bewaard. Want het materiaal voor het onderhoud van de Bedriegertjes ligt niet bij de bouwmarkt. Waar die schelpen vandaan komen? Dat is een verhaal op zich: via de in beslag genomen goederen van de douane en via het Zeemuseum zijn ze op Rosendael beland.
Aangrijpend
Verder kunt u een kijkje nemen bij het vorig jaar vernieuwde uurwerk, ook op zolder. Elke verrassingsrondleiding is anders. Zo wil Jorien Jas de bezoekers telkens weer iets nieuws bieden. Wat is eigenlijk haar eigen favoriete verrassing?  “Het fotomateriaal van de oorlog dat naar boven is gekomen, ook van particulieren. Dat is echt aangrijpend om te zien. De zalen die je zo goed kent, en met zoveel zorg onderhoudt, om die zo kapot te zien ….. Ik heb verhalen gehoord die ik zelf nog niet kende.” 
Informatie
De verrassingsrondleidingen worden gegeven op 31 augustus, 28 september en 26 oktober 2014 tussen 11.00 – 17.00 (diverse rondleidingen). Deelname kost € 9,50 p.p., voor donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen zijn de rondleidingen gratis. Adres: Kasteel en Park Rosendael, Rosendael 1, 6891 DA Rozendaal. Informatie: www.glk.nl/rosendael, tel. (026) 364 46 45 of mail: [email protected].
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen