Kinderboekenschrijvers, -tekenaars en -lezertjes ontmoeten elkaar in Arnhem

Woensdag 23 april werd in Arnhem de eerste Kinderboekenwinkeldag gehouden. Kinderboekenschrijvers, -tekenaars en –lezertjes ontmoetten elkaar in de jarige Arnhemse Kinderboekenwinkel. Het werd één groot feest. 

De Arnhemse Kinderboekenwinkel vierde woensdag haar 31-ste verjaardag. Sinds de start van de winkel zijn er op deze datum twee bijzondere evenementen bijgekomen: vanaf 1995 wordt op 23 april Unesco Wereldboekendag** gehouden en voor het eerst dit jaar komt daar Kinderboekenwinkeldag* bij. “23 april begint wel een heel bijzondere datum voor ons te worden”, vertelt Bart de Mooij, één van de eigenaren van de kinderboekenwinkel. “Kinderboekenschrijvers en –tekenaars die zelf de kinderen in- en buiten de winkel voorlezen is een hele mooie manier om de verjaardag van deze winkel te vieren.”   
De Mooij werd in 1983 door zijn zus Carole overgehaald een kinderboekenwinkel in Arnhem te beginnen. Het werd een succes en in 1987 werd er in Nijmegen ook een winkel geopend. Broer en zus hebben beiden de ‘pensioenleeftijd’ al bereikt, maar denken er niet aan te stoppen. “We vinden het beiden nog veel te leuk om te doen. Zo’n dag als vandaag is toch prachtig?”, aldus Bart de Mooij.
bgsubutvmortka4s2zv9482g2
Kees de Boer tekent in boek van meisje
De verjaardag van de winkel werd de hele dag gevierd met taart en limonade. Vanaf 14.00 uur kwamen de kinderboekenschrijvers en –tekenaars de winkel binnen. Hier werden ze opgewacht door kinderen die heel graag deze mensen eens ‘in het echt’ wilden zien. Zo was een meisje op zoek naar Kees de Boer (Agent en Boef): “Ik weet niet hoe hij er uit ziet”. Ze kende alle boeken en had de mooiste meegenomen naar de winkel. Eenmaal gevonden zaten beiden gezellig aan een tafeltje en ging het meisje trots met een ‘echte tekening’ van de tekenaar naar huis.   
 
In de winkel luisterden kinderen ademloos naar het verhaal van Balotje (Yvonne Jagtenberg) en Erik de Viking (Gerard Sonnemans). Maar ook Martine Letterie (Gevangen op het kasteel), Ineke Kraijo (Verdacht), Monique vd Zanden (Melkspionnen) en Christine Linneweever (Aurea, de wilde pony) waren in de winkel aanwezig en vermaakten de kinderen. Marja Meijer (Met Opa op de Fiets) gaf buiten de winkel een tekendemonstratie.  
ubin1xgup22c9pwf9x3stckj0
Gerard Sonnemans vertelt over Erik de Viking
Ook door de schrijvers en tekenaars werd Kinderboekenwinkeldag als een leuk initiatief gezien. “Als makers van kinderboeken is het leuk om je lezertjes eens te ontmoeten”, vertelt Marja Meijer, “maar laten we eerlijk zijn: wij als tekenaars weten vaak niet wie de schrijvers zijn en het is leuk ook hen eens te ontmoeten”. Yvonne Jagtenberg beaamt dit: “Ja, Kinderboekenwinkeldag is een erg leuk initiatief. Wij zitten in Arnhem en komen vaker in de winkel, maar alles bij elkaar zoals vandaag is genieten”.    
m103lgyxgxzzqbjnnnprbyx3v
Marja Meijer (r) tekent, geholpen door Balotje en Yvonne Jagtenberg
En de kinderen? De kinderen genieten. Zij vallen van de ene verbazing in de andere. Zien ‘hun’ kinderboekenmakers als ‘helden’, die ze op een dag als vandaag eens in ‘het echt’ kunnen zien in hun favoriete -jarige- winkel in Arnhem. De taart en limonade maakt dit dagje uit helemaal compleet. 
Arnhemse Kinderboekenwinkel, Weverstraat 26 te Arnhem. Meer informatie: www.lezenisleuk.nl.
Foto’s: Arnhem Nieuws, zie onder voor een impressie.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
nrqeahjpgawnx3atp30brhqxb
kuqflpujpxznwqi3ar7v65d3n
htl05ezrv5xmnsad9bmlh8hls
ujqb5ufba3c1iwsto8u3jbq94
iz9ase64kx9egrf255a389ipu
*De Kinderboekenwinkeldag is in 2013 begonnen in kinderboekwinkel Boekenwurm in Maastricht. Schrijvers en illustratoren vonden het zo leuk om in de kinderboekwinkel aanwezig te zijn en activiteiten met kinderen te doen dat er besloten is om de kinderboekwinkeldag dit jaar in heel Nederland te vieren. Het wordt gezien als een cadeautje van schrijvers en illustratoren voor de kinderboekwinkels.

** Wereldboekendag (ook bekend als Internationale dag van het boek en de auteursrechten, en alternatief geschreven als Wereld Boeken Dag) is een evenement dat jaarlijks op 23 april wordt gehouden door UNESCO ter promotie van lezen, publicatie en auteursrechten. De dag werd voor het eerst gehouden in 1995. Klik HIER voor meer informatie.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen