Meer dan 500 ha. natuurgebied verwoest op Hoge Veluwe

Ruim twaalf uur na de eerste melding van de heidebrand bij Hoenderloo is door de brandweer het sein ‘brandmeester’ gegeven. Al eerder werd aangegeven dat de brand onder controle was. De brandweer blijft in de nacht van zondag op maandag met 50 lieden in het gebied aanwezig. Het park gaat 2e Paasdag weer open.

De brand ontstond zeer waarschijnlijk zondag 20 april, even na 8.30, in een berm langs de N804 (Deelen-Hoenderloo) even ten zuiden van Hoenderloo. Al vrij snel schaalde de brandweer op, omdat de brand oversloeg naar heide in het aanliggende Nationaal Park Hoge Veluwe.
Landelijke assistentie
De brand greep vervolgens snel om zich heen en breidde in ras tempo uit. Uit voorzorg werd het park ontruimd, zowel publiek als personeel moest het park verlaten. Omliggende wegen werden afgesloten. Vanuit het hele land is assistentie verleend en het leger (helikopter) werd ingeschakeld om de enorme brand te bestrijden.
mhaqptxixy0slv8d1f8h6myjx
foto: ANP
Meer dan 300 brandweerlieden
De harde wind en het ontoegankelijke terrein bemoeilijkte de werkzaamheden van de brandweerlieden, op het hoogtepunt waren meer dan 300 brandweerlieden actief. Eén brandweerwagen kwam vast te zitten en liep aanzienlijke schade op. Deze wagen heeft de bluswerkzaamheden wel kunnen voortzetten.
Rook en roet
De brand veroorzaakte grote rookontwikkeling, ook kwamen in het gebied onder de rook roetdeeltjes terecht. Volgens de Veiligheidsregio zijn de roetdeeltjes met een sopje goed te verwijderen en verder niet gevaarlijk. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen bij deze grote brand. 
Van Gogh
Het Kröller Müller museum bracht uit voorzorg tientallen schilderijen naar een brandvrije ruimte. Op dit moment is in het museum onder meer een tentoonstelling van werken van Van Gogh te zien. Het museum, dat midden in het park ligt, is niet in gevaar geweest.    
rzamgrowsorq57l3vi4xjbbup
foto: ANP
Geen aanwijzingen voor brandstichting
De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Hoewel de oorzaak nog niet bekend is, heeft de politie al wel aangegeven dat er geen aanwijzingen zijn voor brandstichting.
Grootste natuurbrand 
Er is 527 ha. (500 voetbalvelden) natuurgebied verwoest. Deze brand is één van de grootste natuurbranden ooit in Gelderland. Jaarlijks woeden er natuurbranden in de provincie, maar een brand van deze omvang is uitzonderlijk. Laatst bekende grote natuurbranden zijn de brand inde buurt van Kootwijk in 1995 en de brand op het Rozendaalsche veld in 1976. 
Update 21 april: Inmiddels is bekend gemaakt dat niet ruim 500, maar ruim 50 ha heide is verwoest, red.     
Tweede Paasdag weer open
Nationaal Park Hoge Veluwe en het Kröller Müller museum zijn Tweede Paasdag weer open voor het publiek. Houdt er rekening mee dat de ingang van het park bij Schaarsbergen nog wel afgesloten zal zijn.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen