Noorse watersnoodwoning Openluchtmuseum geopend

Foto:

Op dinsdag 15 april jl. heeft hare excellentie mevrouw Anniken Ramberg Krutnes, ambassadeur van Noorwegen in Nederland, de houten watersnoodwoning uit Raamsdonksveer geopend in het Openluchtmuseum in Arnhem. De ‘prefab’ woning, één van de 326 huizen die door Noorwegen werden geschonken, biedt onderdak aan het verhaal van ‘De Ramp van 1953’.

Museumbezoekers zien het ontstaan en de gevolgen van de stormvloed, de (internationale) hulpverlening en de impact op de mensen die het meemaakten. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 wordt Nederland opgeschrikt door een catastrofale watersnoodramp. Springtij en een noordwesterstorm stuwen het zeewater op tot recordhoogte en grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant overstromen. In één nacht verandert bijna 200.000 hectare land in een rampgebied. Ruim 1800 mensen overlijden en 75.000 mensen verliezen huis en bezittingen. Bijna 50.000 huizen worden beschadigd door het water, waarvan bijna 5000 onherstelbaar. 
De Noorse geschenkwoning biedt onderdak aan het thema ‘leven met water, in voor en tegenspoed’. De museale presentatie is deels gebaseerd op de persoonlijke geschiedenis van een van de eerste bewoners, een meisje van 5 jaar oud en haar familie. We zien de ouders praten over de hulp die ze krijgen. In juni 1954 betrekken ze het nieuwe Noorse huis. Een luxe huis met dubbele ramen, een vaste trap naar boven en een douche, terwijl (bijna) iedereen in die tijd nog wekelijks in de teil ging. Het meisje ligt te slapen in haar ledikant. Op de dekens een projectie van haar droom. De storm, het water, de pop die in het water valt. Zestig jaar later beleven we haar verhaal over het verlies, het trauma en het nieuwe leven in een huis dat als een geschenk uit de hemel kwam.
De canon van Nederland
De Noorse Watersnoodwoning uit Raamsdonksveer vertegenwoordigt het canon-venster op de Watersnood van 1953. Samen met het Rijksmuseum Amsterdam, werkt het Openluchtmuseum aan een vaste presentatie van de canon van de Nederlandse geschiedenis in het museumpark te Arnhem.
Beleef zestig jaar na dato het verhaal over het verlies, het trauma en het nieuwe leven in een huis dat als een geschenk uit de hemel kwam. Kijk voor meer informatie op: www.openluchtmuseum.nl 
Foto header: Noorse Watersnoodwoning geopend door hare excellentie mevrouw Anniken Ramberg Krutnes, ambassadeur van Noorwegen en directeur Pieter-Matthijs Gijsbers van het Nederlands Openluchtmuseum; Foto: Wim de Knegt
Zie ook:
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen