Arnhem pakt overgewicht jongeren aan

De gemeente Arnhem gaat, samen met regiogemeenten en de provincie Gelderland, investeren in de aanpak voor vermindering van het aantal kinderen en jongeren van tot 19 jaar met overgewicht in het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). In totaal gaat het om een bedrag van 8,5 ton, waarvan de gemeente Arnhem ruim 200.000 euro bijdraagt.

“Overgewicht is een probleem”  zegt wethouder Henk Kok. “Bijna tweederde van alle kinderen met overgewicht krijgt op latere leeftijd te maken met ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende vormen van kanker. Van alle Nederlandse kinderen en jongeren tussen 2 en 25 jaar had 15 procent in 2010/2012 overgewicht. En de jeugd in de regio Arnhem vormt – helaas – geen uitzondering.”
Onderzoek
Uit onderzoekscijfers van de VGGM (meting 2013) is gebleken dat 9,5% van de Arnhemse kleuters overgewicht (3,1% obesitas) heeft en 19,4% van de 13/14 jarigen (6,3% obesitas). Kok: “Wij willen dat kinderen en jongeren met overgewicht hun leefstijl veranderen, zodat overgewicht blijvend afneemt. Daarom worden we JOGG-gemeente.”
Paraplu
De JOGG-aanpak richt zich op wijken waar het percentage overgewicht onder jongeren (0-19 jaar) het hoogst is. Onder de paraplu van de gemeente werken publieke en private partijen, zoals scholen, sportclubs, huisartsen, buurtsupers en woningbouwverenigingen samen. Die samenwerking leidt tot betere sport-, beweeg- en speelfaciliteiten en voor meer aandacht voor voeding en beweging. Want gezond eten en drinken, dagelijks bewegen en sporten moet de gewoonste zaak van de wereld worden.
 
Voordelen
Wethouder sport, Gerrie Elfrink onderschrijft de doelstelling van JOGG van harte. Hij ziet nog meer voordelen: “Het is zou geweldig zijn als via dit programma meer kinderen aan het sporten gaan. Sporten helpt tegen overgewicht, natuurlijk, maar bovendien is het goed voor het zelfvertrouwen en de sociale contacten. Sporten is ook gewoon leuk, laat kinderen dat maar ontdekken.”
 
Samenwerking
Arnhem gaat samen met de regiogemeenten Westervoort, Rheden en Zevenaar een plan van aanpak opstellen volgens de JOGG-methodiek. De gemeenten stellen een lokale projectleider aan, die tevens de regionale coördinatie verzorgt, en met elkaar wisselen ze praktijkervaringen uit. Om de aansluiting bij JOGG te bekrachtigen sluiten ze een samenwerkingsovereenkomst met het landelijke JOGG-bureau. Dit verschaft de gemeente toegang tot het landelijke netwerk en elders opgebouwde kennis en ervaring.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen