Sanering gasfabriekterrein Westervoortsedijk afgerond

Foto:

Op vrijdag 28 november 2014 wordt het voormalig gasfabriekterrein aan de Westervoortsedijk in Arnhem opgeleverd. De sanering heeft 17 maanden geduurd, de voorbereiding dertig jaar. Met de oplevering si een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van de woonwijk Nieuwe Kadekwartier. 

“Hier is een enorme klus geklaard,” stelt projectwethouder Hans Giesing. “Iedereen die hieraan op enige wijze heeft meegewerkt kan trots zijn op het resultaat. Dankzij de investering van de provincie Gelderland en samenwerking met woningcorporatie Volkshuisvesting en Kuiper Bouw, verrijst hier het Nieuwe Kadekwartier: een hippe en trendy woonwijk, vlakbij de Arnhemse binnenstad.”
 
Transformatie
Maar liefst 6,5 hectare vervuild en verouderd terrein van de voormalige gasfabriek is gesaneerd. Hiervoor is  ruim 140.000 kuub grond en puin verzet, circa 10.000 kuub verdachte grond onderzocht en reden meer dan 1.600 vrachtwagens vol met afgegraven grond naar reinigings- en verwerkingsbedrijven. De sanering is onderdeel van een landelijk saneringsproject van 148 voormalige gasfabriekterreinen in Nederland, het terrein aan de Westervoortsedijk is de grootste van Gelderland. Eén van de reeds tastbare resultaten is “De Transformatie”, een voormalig gemeentelijk pand dat is verbouwd tot een bedrijfsverzamelgebouw met ateliers.
Archeologisch onderzoek 
Er is bij de werkzaamheden ook archeologisch onderzoek gedaan. Het is bovendien het eerste archeologisch onderzoek van een voormalig gasfabriekterrein in Nederland. Behalve archeologische begeleiding van de sanering, is ook studie gedaan van de archieven van 100 jaar gasfabriek en gasproductie in Arnhem. De studie is voor een breed publiek samengevat in een speciale uitgave van de nieuwsbrief Erfgoed in Beeld die vrijdag 28 november verschijnt.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen