Arnhemse organisaties slaan handen ineen tegen armoede

Vijfentwintig organisaties in Arnhem, waaronder de gemeente, hebben een ‘armoedepact’ gesloten om werk te maken van financiële zelfredzaamheid en het doorbreken van sociaal isolement van Arnhemmers die weinig te besteden hebben. Onder meer de verruiming voor het kunnen ontvangen van de Gelrepas moet hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Het pact is gesloten onder de noemer: ‘samen actief tegen armoede’. Door het combineren van verschillende bestaande en nieuwe initiatieven – denk aan projecten als stadslandbouw, financiële café’s of samen eten, samen koken – gaat de stad werken aan het versterken van financiële zelfredzaamheid en het doorbreken van sociaal isolement van Arnhemmers. 
Zo is de grens om voor de Gelrepas in aanmerking te komen verruimd van 110 naar 120% van het minimum inkomen. Hierdoor kunnen meer kinderen uit arme gezinnen bijvoorbeeld gratis sporten of korting krijgen op allerlei activiteiten en kan een (dreigend) sociaal isolement doorbroken worden. In 2015 komt er in totaal ongeveer een half miljoen euro extra beschikbaar voor het bestrijden van armoede.  
 
Samen de schouders eronder
Volgens verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink doet het college er alles aan om mensen een helpende hand te bieden.: “We merken echter wel dat financiële middelen onder druk staan, terwijl de vraag nog steeds toeneemt. Het valt dan extra op hoeveel mensen bereid zijn mee te denken en te werken aan de strijd tegen armoede. En dit zijn dan niet alleen organisaties en instellingen, maar ook mensen die zelf in armoede hebben geleefd. Samen de schouders eronder is noodzaak, het is fijn om te merken dat die wil er in de stad ook is.”
 
Om de tekorten op de armoede-agenda niet teveel te laten oplopen, moet het collega keuzes maken die het liever niet doet. Het college is in elk geval van plan de Individuele Inkomenstoeslag (IIT) te verlagen. Daarentegen blijven de meeste bestaande regelingen wel overeind. Hoe de armoede-agenda 2015 er definitief uit komt te zien, bepaalt de gemeenteraad in november en december.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen