Minder leerplichtige leerlingen lang thuis

Foto:

ARNHEM – Het aantal leerplichtige leerlingen dat lange tijd geen onderwijs volgt, is in het schooljaar 2012-2013 fors gedaald. Dat maakte de gemeente Arnhem bekend naar aanleiding van het jaarverslag van de afdeling Leerlingzaken.

In schooljaar 2012-2013 verminderde het aantal thuiszitters met 28 ten opzichte van het schooljaar daarvoor. Er waren in totaal 98 thuiszitters. Het gaat in dit geval om leerplichtige- of kwalificatie plichtige jongeren die langer dan een maand geen onderwijs volgen, zonder te zijn vrijgesteld van onderwijs. Leerlingzaken geeft aan dat de vermindering vooral toe te schrijven is door intensivering van de aanpak en door goede afspraken met scholen. Ook de ondersteuning vanuit het Samenwerkingsverband van de scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs is hierin belangrijk. 
Samenwerking
De uitvoering van de leerplichtfunctie vindt plaats in samenspraak met de scholen. Bij veel jongeren die ongeoorloofd verzuimen of die niet op een school staan ingeschreven, gaat het om problematische (thuis-)situaties. Om er voor te zorgen dat er adequate acties naar betreffende jongeren en ouders / verzorgers worden uitgezet, wordt er samengewerkt met een groot aantal andere partijen, zoals jeugdhulpverlening en jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, Centrum voor Jeugd en Gezin, veiligheidshuis, politie, justitie en de Raad voor de Kinderbescherming. 
Problemen voorkomen
Wethouder Luuk van Geffen: “Het werk van leerplicht is ontzettend belangrijk. Verzuim is vaak een duidelijk signaal dat er iets mis dreigt te gaan. Daarom is het zo belangrijk dat scholen goed registeren en melden. Als we adequaat optreden voorkomen we grotere problemen, bijvoorbeeld dat leerlingen zonder startkwalificatie van school gaan met alle gevolgen van dien. Ik verwacht dat afspraken die we gemaakt hebben met scholen om extra te focussen op opleidingen met veel schooluitval en ook de samenvoeging van leerplichtconsulenten in het Regionaal Bureau Leerlingzaken Midden-Gelre, de komende jaren hun vruchten gaan afwerpen.”
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen